2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Budapest is kapott egyet a Moody's-tól

Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő hajnalban egy fokozattal rontotta a fővárosra külön megállapított adósságkibocsátói osztályzatát.

A Moody's hét magyar kereskedelmi bank különböző osztályzatain is rontott, továbbá leminősítette az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot.

Mint az MNO beszámolt róla, a  nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy az MFB devizaadós-besorolása az eddigi „Baa3”-ról „Ba1”-re változik – ezzel azonos mértékű leminősítést jelentett be a cég egy nappal korábban Magyarországra mint szuverén adósra –, emellett a bank devizabetét-osztályzata is romlik, „Ba2/Not-Prime”-ra az eddigi „Baa3/Prime-3”-ról.

Az MFB devizaadósi visszaminősítése azt tükrözi, hogy a Moody's átértékelte a pénzintézet kormányzati támogatási kapacitását, tekintettel az ország lecsökkent pénzügyi erejére, ami a szuverén visszaminősítésnek is tényezője volt – áll az indoklásban. Az MFB osztályzatrontásához fűzött elemzésében a Moody's kiemelte, hogy ez a pénzintézet teljes mértékben állami tulajdonú, és alapvető fontosságú szerepet tölt be a magyar gazdasági fejlesztést célzó kormányzati politikában.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy az FHB hosszú távú forint- és devizabetét-besorolása „Ba2”-re módosul „Ba1”-ről, az MKB ugyanezen osztályzata „Ba3”-ra „Ba2”-ről.

A Moody's emellett rontotta az OTP, az OTP Jelzálogbank, a K&H és a Budapest Bank devizabetét-osztályzatait „Ba2/Not-Prime”-ra az eddigi „Baa3/Prime-3”-ról, valamint az Erste Bank Hungary hosszú távú devizabetét-besorolását „Ba2”-re „Ba1”-ről. A cég leminősítette az OTP és az OTP Jelzálogbank forintbetét-osztályzatát is „Ba1/Not-Prime”-ra „Baa3/Prime-3”-ról, az OTP devizaadósi osztályzatát „Ba1”-re „Baa3”-ról, és alárendelt adósi osztályzatát „Ba2”-re „Ba1”-ről.

Meg kell állapodni

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken közölte: meg kell állapodni a Bankszövetséggel, az EU-val és az IMF-fel, de fenn kell tartani a növekedést. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy amivel nagyon komoly problémák vannak, az az eurózóna válsága és a forintspekuláció. – Amit látunk Olaszországban és Spanyolországban, az drámai az állampapírpiacon – fogalmazott. Hozzátette: újabb és újabb országok kerülnek bele a válságzónába. Matolcsy a spekulációt meghatározó pénzügyi területeken látja: az állampapírok és a forint piacán.

A közgazdászok szövetséget ajánlottak, mindenkivel meg kell állapodni, a Bankszövetséggel, az IMF-fel és az EU-val is. Ezzel a miniszterelnök úr is egyetértett. Egyszerre kell a növekedés és a megállapodás – mondta Matolcsy. A 2012-es év kockázatait csökkenteni kell, de nem szeretnénk lehívni hitelkeretet – mondta.

A Moody’s leminősítéséről is elmondta a véleményét: nem indokolja semmi, ami a fundamentumainkat illeti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Radar - Zsinórban hatodszor + videó

Megvédte magyar bajnoki címét a Ferencváros labdarúgócsapata! A zöld-fehér együttes zsinórban hatodik alkalommal végez biztosan a pontvadászat élén, összesen pedig ez az FTC 35. bajnoki aranyérme. Az önfeledt ünneplést kevesen úszták meg szárazon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!