2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Brüsszel közel 4 millió forinttal támogatta a szír terroristavezért

  • Brüsszel közel 4 millió forinttal támogatta a szír terroristavezért

Azok után, hogy a tegnapi napon Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője kénytelen volt elismerni, hogy Hassan F., az Iszlám Állam Magyarországon elfogott terroristája is rendelkezett az ENSZ által biztosított, de az európai adófizetők pénzéből feltöltött migránskártyával, újabb részletek derültek ki az ügyben.

Mesés összegeket folyósítottak neki

A hirado.hu információi szerint az Iszlám Állam hóhérjaként emlegetett Hassan F. két éven át havi 500 eurót (átszámítva 150 ezer forintot) kapott Brüsszeltől a migránskártyájára. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, ez azt jelenti, a Budapesten elfogott szír terroristavezér két esztendő alatt – hála az uniónak – nagyjából 3,9 millió forint felett rendelkezhetett.

Az európai adófizetők pénzén dzsihadisták zsebét kitömő brüsszeli bürokraták ráadásul csak azután függesztették fel az utalásokat, hogy Hassan F.-et elfogták a magyar hatóságok.

Az elfogott terrorista a gyanú szerint 20 ember kivégzésében vett részt, majd Európába jött, menedékjogot kért, és amikor a magyar hatóságok Ferihegyen őrizetbe vették, migránskártyát találtak nála.

A brüsszeli politika csődje

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára arról beszélt, Hassan F. ügye minden másnál jobban szimbolizálja, hogy mi a súlyos baj a brüsszeli politikával. Úgy fogalmazott, csak januárban 60 ezren kaptak migránskártyát anélkül, hogy erről kikérték volna az európai emberek véleményét.

Hozzátette, a bevándorlók – köztük a könyörtelen terroristák – olyan juttatásokat kapnak, amilyeneket egy magyar állampolgár még csak nem is remélhet. Dömötör szerint a magyar kormány álláspontja mindezek miatt az, hogy haladéktalanul meg kell szüntetni minden olyan programot, amely ösztönzi a bevándorlást és növeli a biztonsági kockázatokat.

 
Az Iszlám Állam katonái
 AFP
 

Erőteljes mozdulattal fordítani kell a brüsszeli kormánykeréken, mert az Európa nevű hajó most az önfeladás felé halad, ezt pedig nem szeretnénk mozdulatlanul nézni” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy ezért is fontos, hogy minél többen vegyenek részt a májusi európai parlamenti választáson.

Komoly biztonsági kérdések merülnek fel

Halász János, a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciószóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: egyre több kérdés fogalmazódik meg a migránskártyákkal kapcsolatban, miután Brüsszel azt már elismerte, hogy Hassan F. is hozzájutott ahhoz.

Ha olyan szigorú a kártyák kiosztásakor az ellenőrzés, mint ahogy azt a brüsszeli bizottság állítja, hogyan juthatott ahhoz hozzá a terroristavezér? - fogalmazta meg az általa legfontosabbnak ítélt kérdést.

Mennyi ideig volt Hassan F.-nél a kártya és összesen mennyi pénzt kapott azon keresztül? - sorolta kérdéseit. Kik bonyolítják a programot, milyen szervezeteket vonnak be abba és így hogyan tudják ellenőrizni a pénzfelhasználást?

Halász János szerint a brüsszeli bizottság eddigi nyilatkozatai egyáltalán nem megnyugtatóak, sőt egyre inkább úgy tűnik: a migránskártyák komoly biztonsági kérdéseket vetnek fel, azok alkalmasak a migráció és a terrorizmus finanszírozására is.

(forrás: 888.hu, MTI)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!