2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Botka az intézményi autonómiáért aggódik

A felsőoktatási intézmények autonómiájáért aggódott Botka László a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján. A felsőoktatási államtitkár a szocialista politikust is igyekezett megnyugtatni, amikor arról beszélt, hogy a kancellárok nem a miniszterelnök helytartói lesznek az egyetemeken.

A Szegedi Tudományegyetem számít a kormány támogatására a kutatás-fejlesztési források megszerzésében – jelentette ki az intézmény rektora a tanévnyitón. Szabó Gábor azt mondta: az egyetem felelős a Dél-Alföld gazdasági fejlődéséért, és meg kell őriznie nemzetközi hírnevét. „Ezt a küldetésünket tudomásul vettük, nem most értettük meg. Úgy gondolom, hogy mindnyájan tudjuk, hogy mik a feladataink, és mindnyájan tisztában vagyunk saját felelősségünkkel, úgy is, mint a Szegedi Egyetem oktatói, kutatói, úgy is, mint felelős értelmiségiek” – fogalmazott.

Szeged szocialista polgármestere szerint a felsőoktatásra harmadával kevesebb pénz jut, mint 2010-ben. „Aggódunk az egyetemi autonómia korlátozása miatt is, mert mi Szegeden a szabad, önálló, autonóm világban hiszünk, abban, hogy egy ilyen világ szabadítja fel legjobban az alkotó erőket, ez az egyetemi lét alapfeltétele” – mondta Botka László.

A felsőoktatási államtitkár szerint az egyetemi autonómiát nem csorbítja az, hogy az új tanévtől a miniszterelnök által kinevezett kancellárok felelnek az egyetemek működtetéséért és gazdálkodásáért. „Szeretném lecsillapítani a kedélyeket, a híresztelésekkel ellentétben a kancellárok nem helytartók lesznek az egyetemeken és a főiskolákon, hanem olyan szakemberek, akik a rektorok működését fogják támogatni” – magyarázta Palkovics László.

Hétfőtől több mint hatezer új hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek összesen harmincezer diákja van.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!