2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Biztonságban vannak az éttermi állások

Örömmel fogadták a vendéglátósok, hogy a kormány meghallgatta az érveléseiket és megoldást talált az ágazati bértámogatások bürokratikus akadályainak elhárítására. Ezzel megnyugodhattak az érintett munkavállalók, viszont az üzemeltetők továbbra is aggódnak a vállalkozásuk fennmaradásért. A sikeres ágazati újranyitás érdekében a szakmai szervezetek újabb javaslatcsomagot küldenek a döntéshozóknak – tudta meg a Magyar Nemzet.

  • Biztonságban vannak az éttermi állások

– Örvendetes a bértámogatási rendszer átdolgozása, az erről szóló döntésnek nagyon jó fogadtatása volt vendéglátós körökben, megnyugodott az érintett réteg. Köszönjük, hogy a kormány gyorsan reagált az igényeinkre, meghallották az észérveket, és hamar kijavították a bürokratikus hibát. Így megoldódhat az anyagiakat tovább terhelő helyzet a novemberi kiutalásokkal a meghosszabbított bértámogatási rendszerben – közölte a Magyar Nemzettel a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Kovács László megjegyezte:

ezzel a munkahelyek védelme továbbra is biztosított a harmadik hónapja bevétel nélkül fenntartott vendéglátóüzletekben.

 
A közeli újranyitásban bízik a piac, ahol a munkavállalók már megmenekülhetnek Fotó: Havran Zoltán
 

 

– Nem a kormány ellen szóltak az elégedetlen nyilatkozatok, és nem a járványügyi védekezés szükségességét kérdőjelezték meg a tömeges nyitásról szóló magánakciók, amelyeket az ipartestület sem támogatott. Ehelyett tárgyalni kezdtünk, amit fogadtak, mert kiderült, hogy a november óta tartó leállás után mostanra sokan elérkeztek a tűrőképességük határára, és

elkeseredettségükben hívták fel magukra a kormány figyelmét. Vannak olyanok, akik mostanra felélték az összes pénzüket, a családban félretett tartalékokat, hogy megtartsák a dolgozókat

– részletezte Kovács László.

Ezzel együtt felhívta a figyelmet, hogy az eddigi konkrét intézkedések, a bértámogatási program a munkahelyek védelméről szólt, nem pedig a munkaadó vállalkozások megmentéséről.

Mint mondta, a kormány korábbi, – kedvezményekről, a moratóriumról, nullaszázalékos hitellehetőségről vagy áfacsökkentésről szóló – könnyítő intézkedésein túl még mindig aránytalanul magas kiadások terhelik a cégeket úgy, hogy a koronavírus-járvány felbukkanása óta hat hónapot kényszerűen forgalom nélkül kellett megélniük.

– Amióta a koronavírus-járvány betört az országba,

összesen közel hat hónapon át államilag el voltunk, el vagyunk tiltva az alapvető tevékenységünk végzésétől, ami az asztalnál történő ételfogyasztást, a minőségi kiszolgálást jelenti,

ez a vendéglátás lényege. Erre amiatt volt szükség, hogy az éttermek hozzájáruljanak a lakossági védekezéshez, és ne adjanak teret üzletükben a vírusfertőzésekre – vázolta az elnök. Mint mondta, ugyanakkor vannak olyan céges költségek, amelyek a leállás alatt is terhelik a vendéglősöket havonta, ilyen a rezsi, a bérleti díjak vagy a közterület-foglalás költsége.

 
A vállalkozások további támogatásokkal
 

 

– A házhoz szállítással nem lehet pótolni a helyi fogyasztásból elmaradt bevételeket, ráadásul azok az üzletek, amelyek korábban járatlanok voltak az ételek utaztatásában, inkább veszteséggel maradtak nyitva – folytatta az ipartestület elnöke. Hozzáfűzte: a vendéglátósok elkerülhetetlen költségeinek kompenzálására, a továbbra is korlátozott működés fedezetére szeretnének támogatást kérni.

Az elképzelés szerint

úgynevezett újrakezdési támogatást kérnének az ágazati újraindulás támogatására a 2019-hez képest tavaly 20–50 százalékos veszteséget elszenvedett cégeknek, akár árbevételtől függően sávosan meghatározott, de milliós nagyságrendű támogatás formájában,

úgy, hogy az biztosítsa az újranyitás után hat hónapig az iparág visszaerősödését. Ez Kovács László szerint megtámogatná a színvonalas ágazati újraindulást, és kellő számú dolgozóval, a raktáraikat újra feltöltő és az üzleteket biztonságosan előkészítő, pénzügyileg is stabilizált vendéglátó vállalkozásokkal kezdődhetne az új turizmus – fogalmazott.

 
Legfeljebb takaríthatják a pultokat, elviteles lehetőség híján semmilyen kiszolgálás nem lehet a pultnál Fotó: Bach Máté
 

 

Úgy értesültünk, a szakmai szervezetek a továbbiak megkönnyítése érdekében új, konkrét javaslatokat juttatnak el a döntéshozóknak. Így például az is a kérések között szerepel, hogy

a következő időszakban az ágazati bértámogatás összege az eddigi 50 százalékról 75 százalékra emelkedjen teljes adó- és járulékmentességgel,

az összegek korrekciója az időközben megemelt minimálbérek miatt is indokolt lehet. Továbbá, hogy hosszabbítsák meg az elviteles ételrendelésekre vonatkozó ötszázalékos áfa alkalmazását a veszélyhelyzet lejárta után 180 nappal. A vállalkozásokon az is segítene, ha

a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, illetve a reprezentációs adók megfizetését az év végéig elhalasztanák a június 30-i határidő helyett,

és azt is kérik, hogy az újranyitás után az üzletek mentesüljenek a közterület-foglalási díjak megfizetése alól az év végig.

 
 
 
Valladolid, egy bezárt bár bejáratánál. A nagyrészt turizmusból élő spanyoloknál komoly ellenállás alakult ki a korlátozásokkal szemben. Itthon legalább a teraszokat megnyitnák márciustól Fotó: MTI/EPA-EFE/Luis Tejido
 

 

Az újranyitás kapcsán megtudtuk, hogy

a vendéglátóipari szereplők szerint elengedhetetlen, hogy március elsejétől a megfelelő higiéniai, biztonsági előírások betartásával – például maszkhasználattal – lehetőségük legyen újra megkezdeni a működést.

Ez azt jelenti, hogy tavaszra minden esély megvan rá, hogy legalább a teraszokon, illetve a védőtávolságok betartásával jól üzemeltethető étkezőhelyeken újjáéledhet a közösségi élet a mindennapokban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

Magyar Péter háborúpárti. Háborúpárti külföldi támogatói vannak, és háborúpárti partnereket keres külföldön. Magyar Péter ezért a legdurvább háborús retorikát képviselő Európai Néppárthoz akar csatlakozni - közölte Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője a kormánypárt közösségi oldalára feltöltött videóban. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!