2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Bizalmas levelezés igazolja, hogy Alstom-ügyben volt politikai nyomás

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint a francia cégóriás lobbistái 2003-tól folyamatosan indokolatlan versenyelőnyt próbáltak biztosítani a négyes metró későbbi tendergyőztesének. A közvetítő pedig Medgyessy Péter egyik bizalmas volt. Ő lehet az ügy egyik vádlottja.

  • Bizalmas levelezés igazolja, hogy Alstom-ügyben volt politikai nyomás

Szerdán emelt vádat vesztegetés miatt a Központi Nyomozó Főügyészség az Alstom vezető tisztségviselője és másik három személy ellen. A vádirat szerint a francia cég embere a BKV 2-es és 4-es metróvonalakat érintő járműbeszerzésére 2005-ben kiírt közbeszerzési eljárásban több millió euróval vesztegetett meg döntéshozókat, hogy a tendert az Alstom vezette konzorcium nyerje meg. 

A vádlottak nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit lehet tudni, hogy nem közszereplők.

Közben a Magyar Nemzet birtokába kerültek azok az elektronikus levelek, amelyeket korábban a szintén vizsgálódó brit nyomozók szereztek be. A bizalmas levelezésből kiderült, hogy Toll Károly, Medgyessy Péter volt szocialista kormányfő bizalmasa közvetített az Alstom, a BKV és a politika között. A dokumentumok szerint a francia cégóriás lobbistái 2003-tól folyamatosan indokolatlan versenyelőnyt próbáltak biztosítani az Alstomnak.

A Hír TV megkérdezte az ügyben az MSZP-t, de szűkszavú választ kaptott.

"Mindenkinek felelnie kell a saját tettiért, az Alstom ügy érintettjeinek is, Tiborcz Istvánnak is, Pócs Jánosnak is, és Orbán Viktornak is" - mondta Bárány Balázs az MSZP országos elnökségi tagja.

A Hír TV érdeklődött a DK elnökénél is, Gyurcsány Ferenc azonban távozott a sajtótájékoztatóról. A párt szóvivője pedig későbbre ígért tájékoztatást.

"Meg fogjuk nézni ezt a hírt, meg fogjuk vizsgálni, és utána tudunk ebben nyilatkozni, sajnos még nem láttuk, ezért egy hiteles információra várunk, amint elolvassuk, tájékoztatni fogjuk erről a közvéleményt, hogy mi az álláspontunk" - nyilatkozta Rónai Sándor a párt szóvivője.

A levelezésből az is kiderült, hogy a háttér egyeztetések aktív résztvevője volt Aba Botond akkori BKV-vezér, de az üzenetváltások során felbukkant Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter és Puch László szocialista pártpénztárnok neve is.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!