2024. 06. 16. Vasárnap Jusztin napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Napi aktuális 04:40

Belföld

Becsengettek másfél millió diáknak, ezzel véget ért a nyári szünidő

Országszerte megtartották hétvégén a tanévnyitó ünnepségeket az iskolákban, ma reggel összesen másfél millió gyereknek és százötvenezer pedagógusnak kezdődik meg a munka. Az idei év újdonsága, hogy a hagyományos gimnáziu­mokat választók száma elmaradt a szakgimnáziumokba felvett diákokétól, a szakképzés rendszerszintű megújítása pedig tovább növeli majd ezt az előnyt. A központi évnyitókon az illetékes tárcavezetők versenyképes életpályát és a lehető legtöbb támogatást ígérték a tanároknak. Kásler Miklós bejelentette, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv, amit jövőre vezetnek be.

  • Becsengettek másfél millió diáknak, ezzel véget ért a nyári szünidő

Ma reggel nyolc órakor hivatalosan is becsengetnek, kezdetét veszi a 2019/2020-as tanév. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott adatok szerint több mint másfél millió gyerek számára ért véget a nyári vakáció. Összesen 326 ezer óvodás, 727 ezer általános iskolás és 490 ezer középiskolás kezdi meg a tanévet. Az általános iskolák első évfolyamán 90 ezer kisdiák ül életében először iskolapadba, és nagyjából ennyi új belépő van a középfokú intézményekben is. Megtudtuk továbbá, hogy idén az Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium négy évfolyamos képzése volt a legnépszerűbb, ide felvételizett a legtöbb nyolcadikos. A köznevelésben összesen mintegy 150 ezer pedagógus dolgozik, akiknek több mint 80 százaléka nő, és az összlétszám csaknem felét az általános iskolai oktatók, nevelők teszik ki.

 Elkészült az új Nemzeti alaptanterv, amellyel jövőre ismerkednek meg az iskolások

Fotó: MTI/Varga György

 

A korábbi évekhez képest újdonság, hogy az érettségi mellett szakképesítést is adó szakgimnáziumokba többen felvételiztek, mint a hagyományos gimnáziumokba. „Sima” gimnáziumba 29 ezren, szakgimnáziumba viszont több mint 31 ezer fiatal jutott be. Az új belépő szakgimnazisták legnagyobb hányada informatikai területen tanul, a második legnépszerűbb szakmacsoport a közgazdaság lett, harmadik helyen pedig a vendéglátási, turisztikai képzések állnak. Legkevésbé a könnyűipari és a nyomdaipari szakterület vonzotta idén a fiatalokat.

 A szakácsszakma az egyik legnépszerűbb idén

Fotó: MTI/Balázs Attila

 

A hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolákban a vendéglátás a diákok abszolút kedvence, de nagyon sokan tanulnak majd gépészetet és mezőgazdaságot. A legkeresettebb topszakmák az idei tanévben: szakács, eladó, cukrász és pincér.

– Elkészült és a következő tanévben bevezetik a klasszikus értékekre, de a legkorszerűbb módszerekre és eszközökre támaszkodó Nemzeti alaptantervet és kerettantervet – jelentette be Kásler Miklós a X. Nemzeti Tanévnyitón, a sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában. Az emberi erőforrások minisztere kitért arra, hogy ehhez alakítják a digitális és hagyományos tankönyveket, amelyeket a 2020/21-es tanévben minden magyar diáknak ingyenesen bocsátanak rendelkezésre 14 milliárd forint értékben. – A magyar kormány feladata és célja, hogy mindenben támogassa a gyermekeket nevelő családokat, a szorgalmasan tanuló diákokat és a hivatásukat odaadóan végző pedagógusokat – hangsúlyozta.

Emlékeztetett, hogy a pedagógusbérek átlagosan 50 százalékkal emelkedtek az utolsó hat évben, a gyermekétkeztetésre fordított összeget megháromszorozták 2010-hez képest, ezenkívül 276 milliárd forintból 800 iskolát építenek és újítanak fel, az ingyenes tankönyvellátás pedig évi 14 milliárd forint értékű támogatást jelent a családoknak. Azt is elmondta, hogy az idei tanévtől minden középiskolás diák külföldön fejlesztheti nyelvtudását, emellett ingyenes első nyelvvizsgát, valamint KRESZ-vizsgát tehetnek a diákok, és minden tanuló térítésmentesen el fog jutni múzeumokba, levéltárakba, színházakba és hangversenytermekbe.

A szakképzés növekvő népszerűségét hangsúlyozta tanévnyitó köszöntőjében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is, aki szombaton Nyíregyházán kiemelte: tíz év után először 8,5 százalékkal több diák választotta a szakgimnáziumokat, mint az általános gimnáziumi képzéseket, vagyis a szakképzésé a jövő. A miniszter szerint az a cél, hogy a pályaválasztás előtt állókkal még inkább elhitessék, a jól végzett szakmunka nemcsak versenysikert hozhat, hanem megélhetést is biztosít a családnak, valamint hozzájárul Magyarország gazdasági sikeréhez.

Fotó: MTI/Varga György
 Fotó: MTI/Varga György

 

Palkovics László kitért arra is, hogy a lemorzsolódással veszélyeztetett diákok száma tavaly jelentősen csökkent, de a korai iskolaelhagyás megfékezését egy új állami ösztöndíjrendszer is szolgálni fogja. A pedagógusokhoz, tanárokhoz szólva elmondta: a kormányzat dolgozik a számukra versenyképes életpályát és jövedelmet magában foglaló rendszer kialakításán és azon, hogy ennek minél előbb számokban mérhető eredménye legyen.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!