2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Csinibaba 20:05

Belföld

Bartos Mónika lesz a diákok külföldi nyelvi kurzusáért felelős miniszteri biztos

Bartos Mónika fideszes országgyűlési képviselő lesz a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos - közölte az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kásler Miklós elmondta: Bartos Mónika feladata lesz, hogy megszervezze a 9. és 11. évfolyamra járó 140 ezer magyar diák két-kéthetes külföldi nyelvi kurzusát.

Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára arról beszélt: számításaik szerint egy tanuló táboroztatása kétezer euróba kerül, így a teljes program évi 90 milliárd forint költségvetési forrást igényel. Ebből biztosítják az utazás, a kint tartózkodás és a nyelvtanfolyam költségeit.

Közölte: a heti 20-25 órás tanfolyam mellett a diákok nyelvtudása a szabadidős programokon is erősödik, és törekszenek arra is, hogy családoknál szállásolják el őket, mert így még több lehetőségük lesz idegen nyelven kommunikálni.

Az államtitkár kitért arra: a szervezőmunka a Bartos Mónika által vezetett "operatív csapatra hárul", a "technikai hátteret" pedig a Tempus Közalapítvány biztosítja. Pályázni egyénileg és csoportosan is lehet majd, és a pályázati rendszer kialakításánál igyekeznek "minden tanulói igényt figyelembe venni".

Bartos Mónika elmondta: a program minden diák számára nyitott, célja, hogy motiválja a fiatalokat a nyelvtanulásra, sikerélményt biztosítson, ezért szakmai ajánlások alapján valószínűleg egy, de "minimális nyelvi tudás" lesz az előfeltétele.

Hozzátette: a program fő célkitűzése, hogy az elsőként tanult idegen nyelvben szerezzenek minél nagyobb jártasságot a fiatalok. Célországként elsősorban Európai Uniós országokat jelölnek meg, így már felvették a kapcsolatot az Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Ausztria és Németország, rajtuk kívül pedig Kína nagykövetével is.

A program jövőre indul, 2019-et a részletek kidolgozására fordítják - mondta a miniszteri biztos.

Kásler Miklós ehhez hozzátette: bár ezt az évet a felkészülésre szánják, ez "nem jelenti azt, hogy amit meg lehet szervezni az idén, azt ne tennénk meg".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!