2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Az SZFE vezetősége elment a Vidnyánszky Attila által kezdeményezett találkozóra

2020. szeptember 2., szerda 16:50

Rész vett a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége a Vidnyánszky Attila által kezdeményezett találkozón. A fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva kérte az egyeztetést. Vidnyánszky Attila Híradónknak elmondta: nagy dolog, hogy ez a találkozó megvalósulhatott. Hozzátette: megállapodtak abban, hogy közös érdekük az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül.

Hétfőn este foglalták el a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai az intézmény épületét. A hallgatók elbarikádozták magukat, szalagokat húztak ki a bejáratra, az aulában pedig sátortábort alakítottak ki. A fiatalok a jelenlegi kuratórium távozását követelték.

Tiltakozásukat szerdán is folytatták. Délután hivatalos tájékoztatást adtak az egyetem épülete előtt.

A hallgatók közölték, hogy a blokádot felváltva, napi őrségváltással tartják fenn. Az új vezetőkkel azonban nem hajlandóak tárgyalni.

Közben az egyetem vezetősége Vidnyánszky Attilával egyeztetett a Nemzeti Színházban. A fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke az egyetemen kialakult helyzetre, a vírusveszélyre és a tanévkezdésre hivatkozva kérte az egyeztetést. A megbeszélés után a lemondott vezetők sajtótájékoztatót tartottak az épület előtt, ahol arról beszéltek, hogy a két oldal nem jutott egyezségre.

Vidnyánszky Attila Híradónknak úgy nyilatkozott: nagy dolog, hogy ez a találkozó megvalósulhatott. Hozzátette: sikerült megállapodni abban, hogy közös érdek az oktatás elindítása és a tanórák megtartása a jelenleg fennálló helyzettől függetlenül.

Közben a Színház és Filmművészeti Egyetem petíciójához csatlakozott a Magyar Képzőművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata is. Az iskola hallgatói szalagokkal kerítették el az intézmény bejáratát, közleményükben pedig azt írták, hogy szolidaritásunkat fejezik ki Színművészeti hallgatóival és tanáraival.

HírTV