2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Honvéd retró 2.

Következik:

Komment 06:00

Belföld

Az Alapjogokért Központ segíteni fogja a Gulág- és Gupvikutató Intézetet

Az Alapjogokért Központ elemzőintézet a jövőben kiemelten támogatja a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának munkáját - ezen keresztül pedig a Gulág- és Gupvikutató Intézetet is -, amelynek legfőbb célja a szovjet táborokba hurcolt magyar százezrek emlékének dokumentálása, megőrzése.

  • Az Alapjogokért Központ segíteni fogja a Gulág- és Gupvikutató Intézetet

Az Alapjogokért Központ az MTI-hez szombaton eljuttatott közleménye szerint az elemzőintézet megállapodást kötött a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságával, illetve a Gulág- és Gupvikutató Intézettel.

A dokumentum aláírásának kapcsán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója úgy fogalmazott: a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága kutatómunkájával, a vonatkozó dokumentumok, a fogolykartonok feldolgozásával kiemelten fontos munkát végez.

"Közösen hisszük, hogy az áldozatok emlékének megőrzése tántoríthatja el az embert attól, hogy a jövőben újra a marxizmus és a kommunizmus bűnös és véres útjára lépjen; így ez több mint feladat, ez kötelesség"

- mondta a főigazgató. Hozzátette: az Alapjogokért Központ szívügyének tekinti a kommunista terror-rezsimek égisze alatt elkövetett bűnök maradéktalan feltárását.

Ma sokan a kommunista rémtettek relativizálására törekednek, megpróbálják az intézményesített vörösterror-gépezetet "egyrészről-másrészről" láttatni vagy egyenesen eltörölni - ezért éppen az "eltörléskultúrát" kell eltörölni és az emlékezést segíteni, hiszen "a bűn az csak bűn marad" - fejtette ki Szánthó Miklós.

Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke, a Gulág- és Gupvikutató Intézet igazgatója szerint az Alapjogokért Központtal kötött partnerség még inkább hozzájárul ahhoz, hogy

"a ma élő generációk megismerhessék azt, amit nem akarunk, hogy megismétlődhessen".

Mint mondta: e munka eddigi eredményeként kiderült, hogy az Orosz Állami Hadilevéltártól megvásárolt, a szovjet fogságban regisztrált magyarokról készült 681 955 személyi karton, amely a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján 2021 óta nyilvánosan böngészhető, a szovjet fogságba került magyaroknak mindössze 60-65 százalékát tartalmazza - közölte Bognár Zalán.

Az Alapjogokért Központ tájékoztatása szerint a szervezetek között létrejött együttműködési megállapodás utal Magyarország Alaptörvényére, amely nem ismeri el a nemzetszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését, és azt is rögzíti, hogy "a kommunista ideológia jegyében kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek bűnöző szervezetek voltak".

Az elemzőintézet, valamint a gulág- és gupvikutatók "ezentúl közösen dolgoznak a kommunista diktatúra működésének valósághű feltárásán, az áldozatok emlékének ápolásán és a társadalom igazságérzetének biztosításán" - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri + videó

A Napi aktuális vendége Szalai Szilárd a Pesti Srácok újságírója és Sarkadi-Illyés Csaba az Economx újságírója volt, akikkel M. Dobos Marianne műsorvezető ezekről a témákról beszélgetett: A Tisza Párt az európai Néppárthoz csatlakozna, Vitézy Dávid: türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kéri.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!