2024. 04. 12. Péntek Gyula napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Belföld

Árvíz: a gond a hullámtérrel van

A dunai védvonalak teljes állami kezelését javasolja a vízügy. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője szerint fontos, hogy a hullámtérbe csak olyan épületek épülhessenek, amelyek nem jelentenek akadályt a védekezésben. A vízügyi szakemberek szerint a mostanihoz hasonló árhullámot csak a hullámterek rendbetételével lehet kivédeni. Közben folyamatosan költözhetnek vissza otthonukba a kitelepített lakók.

„Az önkéntes tartalékos rendszer is vizsgázott, most először élesben. Több mint 1400 tartalékost vetettünk be, ennyivel több dolgos kezet tudtunk használni” – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter. Összesen több mint 500 kilométeren kellett védekezni. Tízezrek – katasztrófavédők, rendőrök, önkéntesek – vettek részt a munkában, közülük csaknem hatezer katona. Utóbbiak munkáját köszönte meg a tárcavezető kedden.

Egy nap alatt újabb négy településen fejeződött be az árvízi védművek bontása, a 95-ből már csak 25-ben folynak ilyen munkák, a fővédvonalak 63,4 százalékát visszabontották. Az árvízzel kapcsolatban eddig 1447 lakás és 110 vagyonbiztosítási bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kifizetések már megkezdődtek. „424,8 millió forintos kárt jelentettek be a lakásbiztosításnál, 147,9 millió forintot a vagyonbiztosításnál. Ez idáig 50,5 millió forint lakásbiztosítást és 3,6 millió forint vagyonbiztosítást fizettek ki a biztosítók” – közölte Bakondi György.

Visszaköltözhettek

Sződligetre már visszaköltözhetett a Viktor Speciális Otthon lakói. A fogyatékkal élő embereknek június 5-én kellett elhagyniuk az otthont.

„Elvégeztük a fertőtlenítést és az épületek lakhatóvá tételét – közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott. – Van egy-két olyan rész, ahol a falak száradása miatt csak később tudjuk elvégezni a festési munkálatokat, ezért ezekbe az épületekbe még nem tudnak visszaköltözni, magába az intézménybe viszont igen. Olyan közösségi tereket alakítottuk ki az épületen belül, ahol tudnak lakni a lakók” – fogalmazott.

A magasítás nem gond

A védvonalak magasítása nem jelentett problémát. A vízügyi szakemberek szerint a gond a hullámtérrel van, ezek okozták a mostani nagy árvizet. A hullámterek ugyanis elgazosodtak, több helyre pedig házakat építettek.

„Régen voltak például hajóvontató utak, amelyek szabad, nyílt területek voltak a folyók mellett, ezek nagyon sok vizet tudtak elvenni – fogalmazott Láng István törzsirányító. Ezek beerdősültek, benőttek. Régen voltak jéglevezető sávok, ezek is beerdősültek, benőttek. Tehát eltűntek azok a szabad területek a hullámtereken, amelyeket vissza kellene álltani legelő vagy olyan hasznosítás formájában, ahol az árvíz gyorsan és szabadon le tud vonulni.”

Az elmúlt száz év legnagyobb árhullámában másodpercenként 10 500 köbméter víz hömpölygött a Duna medrében. A folyó majdnem kilenc méteren tetőzött Budapestnél.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!