2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

Alapjogokért Központ: Ellentétes az Alaptörvénnyel az a döntés, amely szerint transzneműeknek is jár a „nők 40”

Az Alapjogokért Központ szerint ellentmond az Alaptörvénynek és a józan észnek is az a bírósági döntés, amely szerint egy férfinek született, de később nőként élő ember is jogosult a "nők 40" igénybevételére.

  • Alapjogokért Központ: Ellentétes az Alaptörvénnyel az a döntés, amely szerint transzneműeknek is jár a „nők 40”

A központ MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felidézte, nemrég a Veszprémi Törvényszék úgy döntött, hogy "szűkítő" az a jogértelmezés, hogy a nők számára 40 év munka utáni kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez a munkában töltött évek során is nőnek kell lenni.

Az Alapjogokért Központ szerint veszélyes, érthetetlen, az írott joggal és a józan ésszel is szembenálló döntést hozott a bíróság, ráadásul szembement az Alaptörvénnyel is, amely "értelemszerűen nem ismer olyan művileg kreált fogalmakat, mint a transzneműség", mivel a születési nemet védi és kifejezetten a nők számára garantál olyan külön intézkedéseket, mint a "nők 40".

Ezzel kapcsolatban megjegyezték azt is, hogy a pontos jogértelmezési kötelezettségeiről is megfeledkezett a bíróság, hiszen a jogalkalmazás során a jogszabályok szövegét elsősorban azok céljával és az Alaptörvénnyel összhangban kell értelmezni, és abból kell kiindulni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös célt szolgálnak.

A jogalkotó akaratát, a jogszabály célját tudatosan figyelmen kívül hagyó döntés "intő jel arra, hogy a genderlobbi az uniós jogra hivatkozó bíróságokat is elérte", ezért az Alapjogokért Központ támogatja Selmeczi Gabriella fideszes képviselő javaslatát, hogy pontosítani szükséges a jogszabályokon - olvasható a közleményben.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!