2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

„Abszolút meggyőzött” – Szánthó Miklós Michael J. Knowles könyvéről

Az Alapjogokért Központ adta ki az MCC Fesztre látogató amerikai publicista és kommentátor Miért is szavazzunk a libernyákokra? – Átfogó, kimerítő szakmai útmutató című művét. A 245 üres lapból álló, de hatoldalas irodalomjegyzékkel rendelkező könyvről a központ főigazgatóját, Szánthó Miklóst kérdezte a Magyar Nemzet.

  • „Abszolút meggyőzött” – Szánthó Miklós Michael J. Knowles könyvéről

– Miért jelentős, hogy a legújabb kori liberalizmusról szóló könyv „magyarul” is megjelent?

– Egy-két évtizeddel ezelőtt a kommunista hagyományoktól látszólag megtisztított baloldali politika kvintesszenciája a viszonylagosság és az „ÉN” középpontba állítása, ami társadalmi nihilhez, teljes kiüresedéshez vezet - a könyv üres lapjai ennek nyers, de szerintem hatásos megjelenítése. Igen, ez talán az első, a liberalizmus szellemi igényességéhez mérhető tudományossággal elkészített nemzetközi, és most magyarra fordított mű. Nem hiába írt ajánlást hozzá Donald Trump, de Kocsis Máté vagy Bayer Zsolt is: valóban megdöbbentő részletességgel tartalmazza Biden, Soros, Gyurcsány vagy Karácsony Gergely egyetemes politikatörténet legkiválóbb lapjaira kívánkozó gondolatait is.

–Mit üzen az, hogy Knowles üres oldalakkal mutatja be a mai liberalizmust?

– Hangsúlyozom, az Alapjogokért Központ által kiadott mű hiánypótló iránymutatás, a rögvalóságot írja le teljesen hitelesen és olyan formában, amibe nem lehet belekötni. Marx Tőkéje után Knowles írása a legszentebb könyve lehet a baloldalnak, amelyből mindent megtudhatnak önmagukról. Engem abszolút meggyőzött.

– Persze, ez egy geg. De milyen képet fest a liberálisokról?

– A viccet félretéve, a liberalizmus egy kiüresedett ideológia, ami pusztán hatalmi mechanizmussá vált: azért a folyamatos „társadalmi igazságharc”, az emberi jogi fundamentalizmus, a genderforradalom, mert valamilyen aktuális felszabadításmánia nélkül a mozgalom egyszerűen értelmét vesztené. Azok, akik egykor még azt harsogták, hogy „make love, not war”, és a béke széplelkű szószólói voltak, ma már háborúkat finanszíroznak. Korábban az általános választójogért küzdöttek, ma a hideg rázza ki őket a népuralomtól, a „populizmustól”. Egykor a női jogokért küzdöttek, ma azt is tagadják, hogy aki nő, az nő. Már nincs élő szövet a fémvázon. 

A teljes interjú IDE kattintva olvasható

Borítókép: Michael J. Knowles: Miért is szavazzunk a libernyákokra? – Átfogó, kimerítő szakmai útmutató című könyve a Libriben (Fotó: Alapjogokért Központ)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!