2024. 02. 25. Vasárnap Mátyás napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Elveszett illúziók 11:00

Belföld

A térség meghatározó haderejévé válhat a Magyar Honvédség

  • A térség meghatározó haderejévé válhat a Magyar Honvédség

A védelmi képesség építéséről beszélt a honvédelmi miniszter csütörtökön Győrben, kiemelve, hogy a Magyar Honvédség (MH) a térség meghatározó haderejévé szeretne válni 

Benkő Tibor az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozóján tartott előadást.

Hangsúlyozta: a magyar hadiipar megteremtése erősíti a függetlenséget és erősíti a magyar gazdaságot.

– Minden beszerzésnél arra törekszünk, hogy ne csak elköltsük az adófizetők pénzét, hanem abból profitáljon az ország, munkahelyek jöjjenek létre – jelentette ki.

Hozzátette: így létesült helikopteralkatrész-gyártás Gyulán, Zalaegerszegen gyártják a Lynxet, a világ egyik legmodernebb gyalogsági harcjárművét és cseh licensz alapján készítenek kézifegyvereket.

A honvédelmi és haderőfejlesztési programmal összefüggésben Benkő Tibor beszélt a katonák toborzásáról, oktatásáról, kiképzéséről és arról, hogy nyugdíjas éveikben gondoskodnak róluk.

Elmondta, hogy hamarosan egy negyedéves kiadványt jelentet meg a Zrínyi Nonprofit Kft., amelyet eljuttatnak a nyugállományú katonákhoz, beszámolva a honvédségi eseményekről, fejlesztéseket.

Megemlítette, hogy a nyugállományú katonák támogatásáért megállapodást kötöttek több üzletlánccal, amelyek kedvezményeket biztosítanak a vásárlásoknál, illetve pénzügyi tranzakcióknál, számlavezetésnél.

Benkő Tibor kiemelte: növekszik az önkéntes katonai szolgálatra jelentkezők száma, 2004-től 2010-ig 17 önkéntes tartalékos állt az ország rendelkezésére, ma tízezernél több. A magyar haderő létszáma folyamatosan nő, és a kadétképzési programhoz már 76 középiskola csatlakozott.

A honvédelmi miniszter azt mondta: a katonaság kötelékébe tartozókról történő gondoskodáson túl a haderőfejlesztési program célja, hogy a magyar honvédséget korszerű technikai eszközökkel szereljék fel egy modern, ütőképes haderő kialakításáért.

A technikai eszközök fejlesztését a légierővel kezdték, könnyű Airbus H145M-es helikopterből húszat rendeltek, ebből kilenc már hadrendben áll, ebben az évben még várnak hetet. Közepes helikopterből 16-ot rendeltek, 2023 és 2025 között kell hadrendbe állniuk – ismertette a miniszter.

A szárazföldi képességek modernizálására pedig – tette hozzá – 12 Leopard 2A4-es harckocsi érkezik idén Magyarországra, ebből nyolcat már átvettek. A legkorszerűbb, Leopard 2A7-es harckocsik 2023-tól érkeznek, Európában ilyenekkel csak négy ország hadereje – köztük ugye már a Magyar Honvédség rendelkezik.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Honvédelmi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége által szervezett országos rendezvénysorozatban Benkő Tibor Magyarország hét régiójában és Budapesten tart tájékoztató fórumokat, hogy a nyugállományú katonák megismerhessék a Magyar Honvédség 2032-ig szóló terveit.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gazdag Dániel fontos góllal kezdte az idényt

Gazdag Dániel fontos góllal kezdte az idényt

Gazdag Dániel 93. percben szerzett góljával mentett pontot a Philadelphia Union a vendég Chicago Fire ellen szombaton az észak-amerikai labdarúgóliga (MLS) idei szezonjának első fordulójában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja

Ma van a kommunizmus áldozatainak emléknapja. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította.
Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

Új tanulmánykötet jelent meg a gulág- és gupvikutatásokról

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából mutatta be szombaton a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága a "Közel 80 éve történt... - Adatok, tények történetek a szovjet fogságból" című kötetet, amely az Alapjogokért Központ támogatásával jelent meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!