2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Belföld

A nagyenyedi magyar közösség életerejét méltatta Potápi Árpád János a Bethlen-bálon

A nagyenyedi magyar közösség életerejét méltatta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára, a Bethlen Gábor Kollégium által szervezett Bethlen-bálon szombaton.

  • A nagyenyedi magyar közösség életerejét méltatta Potápi Árpád János a Bethlen-bálon

Az államtitkárt fővédnökként látták vendégül Nagyenyed magyar bálján.

Potápi Árpád János a bál megnyitása után az MTI-nek elmondta: a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium sokkal több, mint egy középfokú oktatási intézmény. Az iskola, mely két év múlva fennállása 400. évfordulóját ünnepli, összefogja Fehér megye magyarságát, kulturális kisugárzása van. Hozzátette: ezt érezte a bál megnyitóján is.

Az államtitkár elmondta: megnyitóbeszédében köszöntötte a diákokat, és reményét fejezte ki, hogy valamikor majd szülőkként is itt lesznek a Bethlen-bálon. Emlékeztetett arra, hogy az idei évet a nemzeti összetartozás évévé nyilvánította az Országgyűlés, a nemzetpolitikában pedig 2020 az erős magyar közösségek éve. Úgy vélte: a nagyenyedi magyar közösség a történelmi tragédia ellenére megmutatja életerejét.

Arról is beszélt, hogy a magyaroknak és a románoknak közös hazája Közép-Európa, és Magyarország abban érdekelt, hogy a környező nemzetek is megerősödjenek.

Szőcs Ildikó, a Bethlen Gábor Kollégium igazgatója az MTI-nek elmondta: 25 éve rendezik meg a Bethlen-bált, de tíz éve vált ez a rendezvény a nagyenyedi magyarok báljává. A rendezvényen részt vesznek a kollégium végzős diákjai, a diákok hozzátartozói, a tantestület és a helyi magyar vállalkozók is.

A Kolozsvártól 70 kilométerre délre fekvő 16 600 lakosú Nagyenyeden a lakosság 15 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!