2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

A kórház alagsorába is betört a víz

Már lakóházakat is veszélyeztetnek az áradások a Győr-Moson-Sopron megyei Bőny és Mezőörs közelében. A katasztrófavédelem operatív törzset állított fel a helyszínen. A nagy mennyiségű csapadék országszerte gondot okozott. Zalában volt olyan település, amely néhány órára megközelíthetetlenné vált, a fővárosban pedig egy kórház alagsorát öntötte el az esővíz.

Félméteres víz állt a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet pincéjében. Reggel tört be a víz a sok eső miatt, a tűzoltók azonnal megkezdték a szivattyúzást. A kórház orvos-igazgatója azt mondta: átszervezésekkel sikerült megoldani a betegellátást. „Betegeket nem kell kitelepíteni a kórházból, ami nagyon fontos, pár órája még úgy nézett ki, hogy sajnos ezzel élni kell. A császárműtőben éppen műtét folyt, az urológián szintén” – közölte Szokoly Miklós, a Péterfy Sándor Utcai Kórház orvos-igazgatója.

A tervezett műtétek elmaradtak, a gyermekintenzív osztályon pedig aggregátorokkal oldották meg a kisbabák lélegeztetését. „A baleseti sebészeti központunkba kellett telepíteni a mai ügyeletes sebészeti teamet – ez most történik –, ott rögtön sikerült húsz ágyat kiürítenünk, tehát a sebészeti akut ügyeletet nem érinti a probléma, egyedül a diagnosztikát, mert az a másik épület azon szintjén helyezkedik el, ahol az áramellátást nem tudjuk biztosítani. Nekik van egy nagy teljesítményű generátoruk, ezt két órán belül helyezik el, és addig a felvételeket a baleseti központban el tudjuk végezni, csak nem tudjuk archiválni” – tette hozzá Szokoly Miklós. A fővárosi katasztrófavédelem szerint a kórház működését további vészhelyzet esetén is tudják biztosítani.

Budapesten több kerületben beszakadt az útburkolat, a víz egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört.

Összedőlt egy ház

A Somogy megyei Somodoron egy ház félig összedőlt a két napja tartó eső miatt. Az épület életveszélyes, bármelyik pillanatban tovább omolhatnak a falak. Zala megyében is ki kellett költöztetni egy családot, a megáradt Bakónaki-patak hajnalban elzárta a Nagybakónakra és a Kisrécsére vezető utakat. „Néhány órára ez a két település megközelíthetetlen volt közúton. Szerencsére 7:15-kor mindkét útszakaszon feloldhattuk a teljes útzárat, így most már mindkét település megközelíthető közúton. Ugyanakkor a nagykanizsaiaknak számolni kell azzal, hogy ha továbbra is marad a hasonló időjárás és a Principális-csatorna vízszintje tovább emelkedik, akkor a 74-es számú főút Nagykanizsát elkerülő szakaszán teljes útzár bevezetésére kényszerülhet társaságunk. Ma reggel gyakorlatilag az elkerülő út legmélyebb pontján már szinte egy vonalban volt a víz szintje a burkolattal” – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője.

A csapadékos időjárás a hétvégén is folytatódik – az előrejelzések szerint szombaton főként a Dunántúlon kell felhőszakadásra számítani.

Jelentősebb árhullámok alakulhatnak ki

A Rábán Körmendnél elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Mezőörsnél lakóházakat is veszélyeztet a Cuhai-Bakony-ér, ezért önkéntesekkel védekeznek. Zala megyében több folyó és a Principális-csatorna is árad. Nagykanizsán ma tovább emelték a nyúlgát magasságát, hogy a csatorna áradásától védjék a házakat. A következő napokban várható csapadékos idő miatt jelentősebb árhullámok alakulhatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!