2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

A Fidesz nyitott az Ab döntésére és kijavítja a formai hibákat

A Fidesz-frakció nyitott az Alkotmánybíróság véleményére, és tudomásul vesszük a formai hiányosságokra való hivatkozást – jelentette ki Szájer Józseffel közös pénteki sajtótájékoztatóján Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: végrehajtják a határozatban foglaltakat. Rogán Antal azt is bejelentette: a februári ülésen kijavítja a parlament a formai hibákat.

Szájer József EP-képviselő közölte, az Alkotmánybíróság döntéséből egyértelműen kiderült, hogy az átmeneti rendelkezéseket formai okokból semmisítették meg. Az Ab maga is azt nyilatkozta, nem tartalmi szempontból vizsgálta azokat, vagyis olyan átmeneti rendelkezéseket semmisítettek meg, melyek szerintük nem tekinthetőek átmeneti rendelkezésnek. Az alkotmánybíróság gyakorlatilag kiválogatta azon rendelkezéseket, melyek formai értelemben átmenetinek tekinthetőek, a többieket pedig megsemmisítette – emelte ki.

Szájer megjegyezte: a Fidesznek sosem volt politikai vitája az Alkotmánybírósággal, hanem kizárólag formai. Az EP-képviselő hozzátette: a testület döntése most pontot tesz ennek a vitának a végére. A politikus kiemelte, hogy az Országgyűlés jóhiszeműen járt el, amikor beemelte az átmeneti rendelkezéseket az Alaptörvénybe. Szájer emlékeztetett, hogy a szükséges jogi lépéseket meg kell tennie az alkotmányozónak, már csak azért is, mert az Alkotmánybíróság erre fel is hívja a parlament figyelmét. A képviselő hangsúlyozta, hogy a testület kizárólag formai hibákról számolt be, tartalmiakról nem, így „ennek a formai vitának egy viszonylag egyszerű lépéssel” már februárban véget vethetnek az Országgyűlésben.

Ismert, formai hiányosságok miatt megsemmisítette az Alkotmánybíróság az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit, köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat.

Tukacs: A kormánypártok visszaélnek a kétharmados többségükkel

Az MSZP szerint az Alkotmánybíróság döntése is bizonyítja, hogy a kormánypártok visszaélnek a kétharmados többségükkel. Tukacs István üdvözölte az Alkotmánybíróság döntését, amely szerinte kimondta, hogy az átmeneti rendelkezések nem tekinthetők az alaptörvény részének.


„A Fidesz–KDNP térjen vissza ahhoz a tisztességes, normális, demokratikus és nem utolsósorban törvényes gyakorlathoz, amellyel jogszabályokat lehet alkotni, és ne fusson el az elől a felelősség elől, hogy demokratikus vitákban tisztázza a parlamentben akár a hozott jogszabályokat, akár másokat” – fogalmazott az MSZP-s országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!