2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Belföld

A baloldal szerencsi jelöltje a saját dolgozóit sem fizette ki, hogyan védené meg a munkahelyeket?

A koronavírus-világjárvány alatt felértékelődött a munkahelyek védelmének fontossága. A közelgő borsodi időközi választás többek között ezért is lesz különleges és fontos: annak kimenetelében meghatározó tényező lesz, hogy mit gondol a munkahelyek védelméről egy képviselő, aki most jut be a parlamentbe. Mint ismert, Bíró László, a baloldal borsodi jelöltje korábban botrányt okozott, amikor kiderült, cégvezetőként nem fizette ki dolgozóit, sőt, két alkalommal lelövéssel fenyegette meg őket, mert jogos bérüket kérték. Ezek után felmerül a kérdés: hogyan tudja megvédeni a munkahelyeket az a politikus, aki a saját dolgozóit sem fizette ki? A Fidesz-KDNP jelöltje, Koncz Zsófia ezzel szemben az álláshelyek megtartását ígérte kampányában, amit a kormánnyal szoros együttműködésben végre is tud hajtani - írja az Origo.

  • A baloldal szerencsi jelöltje a saját dolgozóit sem fizette ki, hogyan védené meg a munkahelyeket?

Az elmúlt években soha nem volt olyan fontos a munkahelyek védelme, mint most, a koronavírus-járvány idején. Ha Európa egészét nézzük, akkor látható, hogy a pandémia következtében sokan elvesztették az állásukat, sorra mentek tönkre a vállalkozások, és családok kerültek nehéz helyzetbe. Éppen ezért a mostani helyzetben a legfőbb elvárás egy felelős politikussal szemben, hogy a választópolgárok érdekeit szem előtt tartva a maga eszközeivel megpróbáljon segíteni a gazdasági szereplőkön, dolgozókon.

Megnőtt a tét a válság miatt

Éppen ez az új helyzet adja a borsodi időközi választás tétjét: melyik jelölt tud jobban megfelelni a járvány okozta új elvárásoknak, melyikük lesz képes megvédeni a munkahelyeket?

Mint ismert, Koncz Ferenc fideszes képviselő halála miatt október 11-ére időközi választást írtak ki a tiszaújvárosi-szerencsi körzetben. A Fidesz Koncz Zsófiát, a meghalt politikus lányát indította, a baloldal a jobbikos Bíró László mellett döntött. A Jobbikon belül kialakult káosz miatt a párt nem jelölhette Bírót, így az antiszemita - judapestező és tetűcsúszdázó - politikus hivatalosan is a többi baloldali párt jelöltje lett. 

Bíró antiszemita botránya mellett hasonlóan meghatározó az egykori cégei körüli ügy, ami rámutat arra, hogyan viszonyul a baloldal jelöltje a munkavállalókhoz, a munkahelyteremtéshez, a munkahelyek megőrzéséhez.

Nem fizette ki a beosztottait a baloldal jelöltje

A Jobbikot 2010 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlésben szolgáló politikus 2014 augusztusa és 2016 júliusa között igazgató-elnökként vezette a Hegyalja-Mix Szociális Szövetkezetet. Egy kis Borsod megyei településen, Csernelyen 1972-től működött varroda, az évek során többféle vállalati, vállalkozási formában. 2014-től a Bíró vezette szövetkezet vette át az azóta már nem működő üzem irányítását. A cég irányítása alatt mintegy ötvenmillió forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott az államtól, értelemszerűen a munkahelyteremtést segítette ezzel a kormány.

Csakhogy a politikus a komoly támogatás ellenére csődbe vitte a Hegyalja-Mixet: 2016-ban egy olyan vállalkozóhoz került a cég, akinek egyetlen dolga volt: bezárni az üzemet.

A cégadatbázis adatai szerint Bíró utódja pályafutása során kilenc vállalkozást tett tönkre, és jelenleg is el van tiltva a cégvezetéstől.

A baloldali politikus az eset nyilvánosságra kerülését követően azzal védekezett, hogy amikor végrehajtás alá helyezték vállalkozását, már nem ő volt a vezető. Kiderült, ezúttal sem mondott igazat: a kiszivárgott dokumentumok szerint a Hegyalja Mix felszámolását már 2016 februárjában elrendelte a NAV, ekkor pedig még az irányítása alatt állt a cég. A történet azért lényeges, mert Bíró ezzel indokolta meg, miért nem fizette ki munkavállalóit.

Ez egyébként onnan derült ki, hogy (először névtelenül, majd arccal) több varrónő elmondta a történteket a Hír TV-nek

Állításuk szerint a mai napig nem kapták meg bérüket a jobbikos politikustól. Közülük van olyan, akinek Bíró jelenleg is több százezer forinttal tartozik. Ezzel még közel sincs vége a botránynak: ugyanis az elmondása szerint a baloldal borsodi jelöltje puskával kezdett el fenyegetőzni, amikor számonkérték rajta az elmaradt fizetéseket. 

A Hír TV kamerái előtt az alkalmazottak később személyesen mesélték el, hogy együtt hívták fel a parlamenti képviselőjelöltet, aki azt mondta: ha még egyszer megkeresik, lelövi őket. Arról is beszámoltak, hogy Bíró egyszer személyesen, a varroda közepére állva is megfenyegette őket.

Magyarán a baloldali jelölt két alkalommal is lelövéssel fenyegette meg volt beosztottjait. 

Ez azért is különösen súlyos botrány, mert a jobbikos politikus olyan helyi kisvállalkozónak állította be magát kampányában, aki a tisztességesen dolgozóknak tisztességes munkakörülményeket és bért adna.

Előkerültek egyébként hivatalos iratok is, amelyek azt bizonyítják: Bíró cége jelentős munkabértartozást halmozott fel. Az egyik ilyen dokumentumban az olvasható, hogy a Hegyalja-Mix kényszertörlése közben a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága bérgarancia biztos kijelöléséről döntött. Ezenkívül több hivatalos dokumentum is a bérek kifizetésének elmaradását igazolta.

Súlyos kérdések az időközi választáson

A történtek kapcsán számos olyan kérdés felmerül, ami kihatással lehet az időközi választásra. 

Hogyan tudná megvédeni a munkahelyeket az a politikus, aki saját dolgozóit sem fizette ki, sőt. lelövéssel fenyegette meg őket?

Különösen aktuális a felvetés most, amikor a járványhelyzet miatt a munkahelyek védelme kiemelten fontos. 

Jó lenne-e a szerencsieknek, tiszaújvárosiaknak, ha ilyen politikus képviselné őket a parlamentben? Nyilvánvalóan nem. 

Koncz Zsófia Orbán Viktor politikáját követi

Szemben Bíró Lászlóval, Koncz Zsófia a munkahelyek megőrzésének és a térség fejlődésének fontosságát helyezte előtérbe kampánya során. A kormánypárti politikus több helyen, több alkalommal elmondta, amennyiben bizalmat szavaznak neki a körzet polgárai, akkor szorosan együtt fog működni a kormánnyal.

Ezt támasztja alá, hogy a Fidesz jelöltje ott volt a Szerencsi Bonbon Kft. és Hell Energy Magyarország Kft. tejeskávétöltő-üzemének átadásán is szeptemberben. A 8 milliárdos beruházásból épült üzem munkahelyeket teremt, és a környékbeli termelők megélhetését is segíti a tej felvásárlásával.

Origo 

KAPCSOLÓDÓ: 

A Radnóti Antirasszista díjazottak kerülik a válaszadást Bíróval kapcsolatban

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Üti-veri egymást a DK és a Kutyapárt a Hegyvidéken

Annak ellenére, hogy a Kutyapárt megnyerte az előválasztást a Hegyvidéken, Gyurcsányék ráindítják a jelöltjüket. A Kutyapárt szerint a DK, a DK szerint a pedig Kutyapárt az akadálya annak, hogy legyőzzék a Fideszt a XII. kerületben.
Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!