2020. október 28.,
szerda, Simon, Szimonetta napja

Nem a Jobbik jelöltje lesz Bíró László

2020. augusztus 29., szombat 17:03, frissítve: szombat 18:56

Elkezdte az aláírás-gyűjtést a Jobbik nélküli ellenzék közös jelöltje Tiszaújvárosban – jelentette be közösségi oldalára feltöltött videójában a Jobbik elnöke. Jakab Péter szerint a Fidesz mindent elkövetett annak érdekében, hogy Bíró László ne lehessen közös ellenzéki jelölt, de - ahogy fogalmazott - a Jobbik nem hátrál meg. A pártelnök hozzátette: október 11-én leváltják a kormány-párt kétharmados parlamenti többségét.

A Facebookon jelentette be Bíró László, hogy indul az október 11-i borsodi időközi országgyűlési képviselőválasztáson és már fel is vette az aláírásgyűjtő íveket. A Jobbik elnökével és a pártigazgatóval közösen arról beszélt, hogy a Fidesz szerintük mindent elkövetett annak érdekében, hogy ne lehessen közös ellenzéki jelölt.

Jakab Péter azt elfelejtette mondani a videóban, hogy azért nem lehet a Jobbik jelöltje Bíró László, mert a pártban nagyot hibáztak: Bírót ugyanis az a Gyöngyösi Márton elnökhelyettes jelölte a szervezet nevében, akinek a mandátuma május 12-én megszűnt, azaz ő jogszerűen nem képviselheti a Jobbikot, így Bírót sem jelölhette volna. Ennek a hibának következménye egyébként, hogy - jogilag- még Jakab Péter sem a Jobbik elnöke.

Jakab ugyan július 9-én megkapta a Fővárosi Törvényszék bejegyző végzését, de az ellen még fellebbezéssel lehet élni. Ennek határideje azonban csak augusztus 31-én jár le, mivel a bírságok nyári ítélkezési szünetének öt hete nem számít bele a fellebbezési határidőbe. A Jobbik teszetoszasága miatt így a jogi procedúra csak akkorra zárulna le, amikor már a jelöltállítás, szeptember 4-i határidejéből kifutna a Jobbik.

Novák Elód, a Mi Hazának alelnöke szerint a Jobbik állapotát jól tükrözi, hogy eddig 18 képviselőjük hagyta ott őket az országgyűlésben.

Októberben azért tartanak időközi országgyűlési választást borsodban, mert a korábbi képviselő, a fideszes Koncz Ferenc elhunyt. A kormánypártok viszont Koncz Ferenc lányát, Koncz Zsófiát indítják.

HírTV