2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

A baloldal rögtön visszaállítaná

Visszaállítanák a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, a régi rend szerint helyreállítanák a tankönyvpiacot és megszüntetnék a kötelező hit- és erkölcstanoktatást – a többi között ezek a pontok szerepelnek a baloldali párszövetség oktatási programjában. A Fidesz szerint viszont nagyon nehéz ezeknek a politikai erőknek egy szavukat is elhinni azok után, amit kormányzásuk nyolc éve alatt tettek.

„Most káosz és fejetlenség van a magyar közoktatásban” – fogalmazott Hiller István volt oktatási miniszter. Így vélekednek a baloldali szövetség pártjai a közoktatás mai állapotáról, ezért egy olyan közoktatási intézkedési tervet állítottak össze, amit kormányváltás esetén még az őszi tanévkezdés előtt megvalósítanának.

„A tankötelezettség korhatárának 16-ról 18 évre való visszaemelése, az igazgatók újra helyzetbe hozása és az autonómia visszaadása, továbbá a hittan és erkölcstan közötti szabad választás elősegítése” – sorolta pontjaikat Kunhalmi Ágnes az MSZP elnökségi tagja.

E mellett módosítanák például a Nemzeti Alaptantervet, amiből kikerülne Wass Albert és Nyirő József is. De van olyan intézkedés, amit megtartanának a szövetség pártjai.


„A pedagógus-életpályamodellt megtartjuk. Azt a bérrendezést, amit a jelenlegi kormány elkezdett, folytatjuk. Azt az irdatlan mennyiségű pénzt, amit egyébként erre szántak, azonban nem megfelelően, és nem jó szerkezetben osztják el” – fejtette ki Hiller István.

A volt miniszter szerint ehhez egy megfelelő szakmai háttérterv kell. A volt oktatási miniszter arra azonban nem válaszolt, hogy vállalna-e a miniszterséget egy baloldali kormányban.

A Fidesz szerint hiteltelenek a baloldali pártok. „Nagyon nehéz egy szavukat is elhinni azok után, hogy látjuk, hogy az oktatás területén mit végeztek” – fogalmazott a párt szóvivője. Zsigó Róbert szerint az MSZP 8 éves kormányzása idején segély alapú társadalmat épített.

„A mai munkanélküliek fele, több, mint 200 ezer ember, csak általános iskolai végzettséggel rendelkezik, és 26 ezer embernek nincs meg az általános iskolai végzettsége sem. Ezt tudta produkálni a Gyurcsány-korszak oktatáspolitikája” – fejtette ki a szóvivő.

A fideszes politikus szerint ezeken az embereken a jelenlegi kormány közmunkaprogramjához kötődő képzések segítenek, amiben 100 ezer ember vesz részt. Ők szakmát tanulhatnak, vagy éppen befejezhetik általános iskolai képzésüket.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!