2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Belföld

A baloldal elhibázottnak tartja Gyurcsány ötletét

Továbbra is elhibázottnak tartják a baloldali ellenzéki pártok Gyurcsány Ferencnek azt az ötletét, hogy 2018-ra egyesüljenek egy egységes Demokrata Pártban. A volt miniszterelnök a Demokratikus Koalíció szombati nagygyűlésén is szóba hozta javaslatát és azzal fenyegette meg az MSZP-t és az Együtt–PM-et, hogy akkor is létre fog jönni a pártunió, ha ma még sokan prüszkölnek miatta. Hivatalos megkeresést azonban Gyurcsány Ferenc azóta se küldött a többi baloldali pártnak.

Augusztus végén, a Népszabadságban megjelent kiáltványában kezdeményezte egy egységes baloldali párt létrehozását Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök vízióját a pártunióról minden baloldali párt elutasította. A hétvégi, Az ellenállás napja néven meghirdetett tüntetés szónokaként Gyurcsány Ferenc erre sértődötten reagált.

– Aki nyafog, aki ebben nem hisz, aki illegeti és billegeti magát és olvashatatlan szövegekben jön szemben az összefogás demokratikus nagy ügyével, az vereséget fog szenvedni. És mi fogunk győzni, mert nincs alternatívája a demokraták összefogásának. Veletek vagy nélkületek! Színes, nagy demokratikus zászló alatt fogunk egyesülni akkor is, ha prüszköltök ellene!” – harsogta szombaton Gyurcsány.

Az Együtt–PM társelnökének válaszpublicisztikája éppen a szombati tüntetés napján jelent meg a Népszabadságban. Szigetvári Viktor azt mondta: nem vette magára a volt miniszterelnök szavait, egyesülési ötletét pedig továbbra is elhibázottnak tartja.

– Én már annál öregebb vagyok – bár fiatalember vagyok –, hogy ilyeneket magamra vegyek. Bízom abban, hogy Gyurcsány Ferenc szónoki felindultságában mondott ilyet. Én tisztességesen kifejtettem a gondolataimat. Egy dolog ment engem, hogy ő azért tudhatta már a pulpituson is, hogy én mit írtam, mert elküldtem neki azt a cikket, amit – válaszul az ő írására – írtam. Az sajnálatos, hogy amikor ő publikált cikket, én azt először a Népszabadságban olvashattam – panaszkodott Szigetvári Viktor.


A szocialisták kispesti elnöke, Burány Sándor szerint rosszkor jött Gyurcsány Ferenc felvetése, az ügyben ráadásul semmilyen hivatalos megkeresést nem küldött a többi baloldali pártnak. „Ezt egy időszerűtlen felvetésnek tartjuk. Nem is értettük, hogy a kampány kellős közepén miért áll elő bármelyik párt elnöke egy olyan konstrukcionális javaslattal, amit a választások után kell megbeszélni. Úgy látjuk, hogy ez a kérdés egyelőre nincs napirenden.”

A szocialisták fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba is hibának tartja, hogy Gyurcsány pont az önkormányzati választási kampány közben sürgeti a pártuniót. „Az önkormányzati választás a helyben élők mindennapjairól szól. Amit pedig Gyurcsány Ferenc említett, az már az ország egészét érintő stratégiai kérdés, amit nyilván ugyanebben a metszetben, országos politikaként kell majd elemezni.”

A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció 2011 végén vált ki az MSZP-ből. Ez volt az első pártszakadás a kommunista utódpárt történetében. Gyurcsány Ferenc szerint ha a baloldali pártok nem fognak össze, az 2018-ban a politikai halálukhoz vezet majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!