2024. 07. 17. Szerda Endre, Elek napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: A Noszty fiú esete Tóth Marival

Mikszáth Kálmán a magyar irodalom egyik maghatározó és rendkívül népszerű alakja. Az 1960-as Noszty fiú esete Tóth Marival című film alapjául szolgáló, azonos című művét pedig 2015-ben az Újszinház is színpadra állította, Vendégünk volt Vass György rendező, majd Pikali Gerda színművész és Mihályi Győző színművész érkezett a stúdióba.

  • Szélesvásznú történelem: A Noszty fiú esete Tóth Marival

Noszty Feri váltót hamisít, ami bocsánatos bűn az ő köreiben. A család, hogy kifizesse az adósságot és a fiú becsületét megmentse, az egyetlen vagyonát teszi pénzzé, Vilmát, Feri húgát adják férjhez egy vagyonos emberhez. De Ferit ez már nem menti meg, le kell mondania tiszti rangjáról. Ugyan szolgabírói állást kap, de ez a jövedelem nem elégíti ki a fiatalember igényeit. Nem marad más hátra, mint egy jó házasság és a hatalmas hozomány...

A mű alapötletét az 1901-es bácskai szenzációból merítette. Egy húszéves dzsentri-gyerek elszöktette a milliomos Ungár Lajos lányát, az apa azonban nem volt hajlandó házassággal reparálni a botrányt. Csak látszólag alkudott meg a helyzettel, de az esküvő napján külföldre küldte lányát, a vőlegény előkelő rokonságának pedig kijelentette, hogy "ilyen kvalifikálhatatlan eljárás után" sem hajlandó birtokával aranyozni meg az ócska nemesi címereket. A sajtó kommentárjaiban ott kavargott már a "Noszty"-probléma: a polgár és a nemes konfliktusa, az érdekházasság sikeréért szövetkező rokonság, amely a megyei közigazgatást is felhasználja alantas céljai érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

Szélesvásznú történelem: Szerelem + videó

1971-ben Darvas Lili, Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével, Makk Károly rendezésében mutatták be a Cannes-ben a zsűri nagydíjával is kitüntetett Szerelem című filmet. A Szélesvásznú történelem adásában Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színművésznővel és Lukácsy György filmkritikussal beszélgettünk a magyar filmtörténelem egyik legfontosabb alkotásáról.
Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

Szélesvásznú történelem: Szindbád + videó

A Krúdy Gyula klasszikusát feldolgozó, 1971-ben készült Szindbád című magyar drámában a főbb szerepeket Latinovits Zoltán és Dajka Margit alakította. Az adásban Zavaros Eszter és Csatári Bence műsorvezetők a filmről Tóth Auguszta színművésszel és Berettyán Sándor színművésszel beszélgetett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!