2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Szélesvásznú történelem

Szélesvásznú történelem: A Kárpáthy Zoltán végigkísérte Kovács István életét

Várkonyi Zoltán filmrendező neve összeforrt a Jókai filmadaptációkkal. Ezúttal az 1966-os Kárpáthy Zoltán című filmről esett szó. A stúdióban Kovács István színművész mesélt a forgatás élményeiről, majd Dudás Viktor filmszakértőt kérdezte Turda Adrienn és Csatári Bence.

  • Szélesvásznú történelem: A Kárpáthy Zoltán végigkísérte Kovács István életét

A Kárpáthy Zoltán 1966-ban Jókai Mór azonos című regényéből készült magyar film. Az Egy magyar nábob folytatása, amellyel együtt 2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

A közönség egy része azonosítja a színészt a szereppel, nem volt ez másképp Kovács István esetében sem, aki Kárpáthy Zoltánt játszotta a filmben. 

Zoltánnak hívtak számtalanszor, volt, hogy Erdélyben felvettem az autómba egy parasztasszonyt, hosszan nézett, majd amikor kiszállt, azt mondta, azért Katinkát el kellett volna hoznia, legközelebb ne jöjjön nélküle

- emlékezett vissza Kovács István. 

A forgatási élmények közül megemlítette, olyan színészóriásokkal találkozhatott akkor, akiket korábban csak színpadon vagy filmben látott, mint például Ruttkai Éva. 

Én is szerelmes voltam belé, mint néhány osztálytársam, órákig vártuk a Katona József utcában, ahol lakott és amikor kijött ájultan néztük, majd ez hetekre szóló élmény volt

- elevenítette fel. 

Kovács István hozzátette, a nagyágyúk, mint Ruttkai Éva, vagy Básti Lajos olyan természetesen voltak kedvesek, hogy nem azt éreztették, hogy na, a kis zöldfülű, hanem úgy,hogy itt egy fiatal kolléga. 

Teljes adás: 

 

További epizódok

Szélesvásznú történelem: Az aranyember

Szélesvásznú történelem: Az aranyember

Jókai Mór klasszikusa, Az aranyember című film került a HírTV műsorára november elsején, előtte azonban Nemcsák Károly színművésszel és Dudás Viktor filmszakértővel a film és az abból készült színházi adaptáció kulisszatitkainak jártunk utána. 2023. november 01.
Szélesvásznú történelem: Hippolyt, a lakáj

Szélesvásznú történelem: Hippolyt, a lakáj

1931-ben mutatták be a Hippolyt, a lakájt, amely akkor a második magyar hangosfilm volt. Műsorunkban ezúttal erről az alkotásról beszélgettünk. 2023. október 21.
Szélesvásznú történelem: A veréb is madár

Szélesvásznú történelem: A veréb is madár

Az 1969-es A veréb is madár című alkotás egy szatirikus filmvígjáték Kabos László kettős főszereplésével. A műsor első részében Medveczky Ilona táncművésszel, a film egyik szereplőjével beszélgettünk, míg a második részben Dudás Viktor filmszakértő volt a stúdió vendége. 2023. október 14.

Legfrissebb híreink

Napindító - A mesterséges intelligencia jövője

Napindító - A mesterséges intelligencia jövője

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatudományi Intézete valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Médiakultúra – vallás – nyilvánosság kutatócsoportja 2023. november 29-én konferenciát szervez a mesterséges intelligencia aktuális kérdéseiről. Lázár Kovács Ákos intézetvezetővel beszélgetett Illés Peti riporter.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szélesvásznú történelem: Alfa Rómeó és Júlia

Szélesvásznú történelem: Alfa Rómeó és Júlia

Az 1969-es Alfa Rómeó és Júlia című alkotás egy romantikus vígjáték, amelynek rendezője Mancserov Frigyes. A műsor első részében Dániel Valival, a film egyik szereplőjével beszélgettünk, míg a második részben Szigethy Gábor író, rendező volt a stúdió vendége.
Szélesvásznú történelem: 2X2 néha 5

Szélesvásznú történelem: 2X2 néha 5

Az 1955-ös 2X2 néha 5 című alkotás egy szocialista operettfilm, amelynek rendezője Révész György. A műsor első részében Gyurkovics Zsuzsával, a film egyik főszereplőjével beszélgettünk, míg a második részben László Ferenc kultúrtörténész volt a stúdió vendége.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!