2020. július 16.,
csütörtök, Valter napja

Sajtóklub: Államcsőd fenyegetne, ha a Párbeszéd kampányígéretei valaha megvalósulhatnának

Hír TV

2019. július 15., hétfő 22:00

Mi történt Angela Merkellel? Közügy vagy magánügy a német kancellár rosszulléte? Miért oktat ki újságírókat a Momentum volt főpolgármester-jelöltje? Huth Gergely és vendégei ezekről a témákról is elmondták véleményüket a Hír TV hétfő esti Sajtóklub című adásában. A műsorban egy rendhagyó kezdeményezés is elhangzott: a Magyar Demokrata ugyanis felkarolta Bencze Izabella kezdeményezését, miszerint induljon el egy véleménycsere arról, vissza lehet-e térni Erkel Ferenc eredeti Himnuszához, a harangszóval díszített nemzeti imádsághoz? Az adásban Bencsik András a Magyar Demokrata főszerkesztője, Gajdics Ottó a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője és Szentesi Zöldi László a Magyar Demokrata főmunkatársa mondta el véleményét a legaktuálisabb politikai, közéleti történésekről.

A műsor kezdő témája volt, hogy a Momentum nagyon büszke magára, amiért két képviselőjük Brüsszelben – semmi sem elég drága alapon – „fúrja” a Fidesz politikusait, nehogy bármiféle Európa Parlamenti pozícióhoz jussanak. Teszik ezt annak dacára, hogy ámbár a gáncsoskodásuk idáig eredményhez nem vezetett, tudván tudják: amennyiben a Fidesz jelöltjei közül „elkaszálnának” valakit, azzal nem a párt, hanem Magyarország, hazánk érdekérvényesítő ereje vesztené a legtöbbet.

„Az sem zavarja őket, hogy a Néppárt megszavazta az előzetes megállapodás szerint Dobrev Klárát alelnöknek, az Európai Parlamentben”

– tette hozzá a műsorvezető, Huth Gergely, aki szerint a Momentumosok bedühödtek Pilhál Tamás egy cikke miatt, amelyben élesen elítélte a magyar ellenzéki párt brüsszeli áskálódását.

„Na de bocsánat! A Momentumosok vannak felháborodva, hogy a testi épségüket fenyegeti a jobboldal?!”

– fogalmazta meg a kemény kérdést a műsorvezető.

Gajdics Ottó úgy reagált:

„Az a jelenetsor, ami mostanság az Európa Parlamentben zajlik, kísértetiesen felidézi, amit a televízió székház előtt, majd aztán bent láttunk. Előtte a magyar parlamentben. Jól látszik: ez a magyar ellenzék semmire nem képes, és nem használja ki semmi másra azokat a mandátumokat sem, amit az Európai Parlamenti választásokon megszerzett, minthogy a magyarországi belpolitikai tehetetlenségét és tehetségtelenségét, és az ebből fakadó elképesztő belső konfliktusait kiviszi az EP színtérre, és onnan kiabál vissza. Onnan akarja megdönteni az ’Orbán-rezsimet’, onnan akarja elsöpörni Orbán Viktort és kormányát"

– mondta a Karc FM főszerkesztője, aki arra emlékeztette az ellenzék hangadóit, hogy a Fideszt idehaza többmilliónyi jobboldali szavazó választotta meg, amit nem árt nem elfelejteni.

Ezzel az ellenzékkel szemben minden eszköz megengedett, nyilatkozta Bencsik András, aki „messzemenően egyet ért” Pilhál Tamás újságíró kollégájával, miszerint a magyar ellenzék EP-parlamenti tevékenysége kimeríti a hazaárulás fogalmát.

„Tamás se, mi sem gondolunk törvénytelenségre. A ’minden eszköz’ alatt azt értem, hogy ez, amit most fölsoroltál, súlyos fenyegetést jelentenek a normálisan működő demokráciára nézve. Végigfutott az agyamon, ha nem tévedek a múlt század tízes éveiben, amikor valaki rálőtt Tisza Istvánra a parlamentben: azóta arra nem volt példa, hogy valakik a széksorokat otthagyják, tomboljanak, erővel elfoglalják a parlament egy részét, ellehetetlenítsék a parlament működését… A parlament bizonyos értelemben ’szent hely’, védettséget is élveznek a képviselők, mert egy érdeket közvetít: joguk van beszélni, joguk van kiabálni, a házirend adott esetben megengedi az obstrukciót is – de ezek mind szabályozott cselekedetek, mert a parlament nem az ökölharc helye”

– érvelt a Magyar Demokrata főszerkesztője.

„Elég furcsa, hogy Kerpel-Fronius Gáborék vádaskodnak, miközben folyamatosan ők hágják át a törvényeket”

– tette hozzá Szentesi Zöldi László. A Magyar Demokrata főmunkatársa úgy látja, már tíz-húsz évvel ezelőtt is a jobboldali újságírókat a vállalt véleményük, világnézetük miatt olyan emberek fenyegették, akik „mára már sehol sincsenek”. Újságírókat fenyegetni – politikusként – ostobaság. A politikusnak van közjogi felelőssége, az újságírónak pedig joga van a véleményét publikálni. Súlyos aránytévesztésben van Kerpel-Fronius Gábor és a Momentum csapata, ha azt hiszik, hogy újságírók nem is túl burkolt fenyegetése politikailag célravezető. Különben is megmutatkozott Kerpel-Fronius Gábor politikai súlya, amikor az ellenzék főpolgármester-választásán „még Kálmán Olgához képest is csereszabatosnak bizonyult” – fejtette ki Szentesi Zöldi László.

A műsor folytatásában szó esett az ellenzék kampányígéreteiről, a magyar gazdaság pozíciójáról, a főpolgármester-választás körüli eseményekről, a himnuszunkról, a németországi erőszakhullámról, és Angela Merkel egészségügyi állapotáról.

Hír TV