2023. 10. 05. Csütörtök Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Radar

Radar - Változik a felsőoktatási felvételi rendszere

Változik a felsőoktatási felvételi eljárás, amely nemcsak az állam által finanszírozott helyek számát illeti, de a ponthatárokban is történtek módosítások. Hogy ez pontosan mit is jelent a következő felvételi időszakban, valamint a 2024-es évtől a felsőoktatásba jelentkezők számára? Mutatjuk.

  • Radar - Változik a felsőoktatási felvételi rendszere

Bár a szakképzésnek is egyre nagyobb a renoméja, a felsőoktatásban való részvétel népszerűsége töretlen. Most változik az ingyenes képzési helyek száma, de a pontszámítási szabályok is módosulnak.

Megszűnik az eddigi jogszabályi minimumponthatár, ami eddig az alapképzésen és osztatlan képzésen 280, a felsőoktatási szakképzésen 240, a mesterképzésen pedig 50 pont volt.

Az emelt szintű érettségi vizsgát az intézmények egyes szakjaikon előírhatják a jövő évtől, de nem lesz egységesen kötelező eleme a felsőoktatásba való bejutásnak.

Érdemes emelt szintű érettségit letenni ott, ahol magas a bejutási küszöb. A jövőre induló szakoknál várhatóak a nagyobb változások.

Teljes riposr: 

További epizódok

Radar - 19. alkalommal rendeztek lovasterápiás versenyt Fóton

Radar - 19. alkalommal rendeztek lovasterápiás versenyt Fóton

A háromnapos programon a gyerekek büszkén mutatták be, mi mindent tanultak meg lóháton az egész éves gyakorlatok során. Az intézmények magas pénzdíjakat, a fiatalok pedig értékes ajándékokat kaptak. 2023. október 04.
Radar – Közép-Európa egyetlen roma középiskolája

Radar – Közép-Európa egyetlen roma középiskolája

1994-ben indult az oktatás a pécsi Gandhi Gimnáziumban, amely Közép-Európa egyetlen roma középiskolája. A 30 éves évforduló első ünnepi eseménye megemlékezés volt a névadó Gandhi születésnapjára. 2023. október 04.
Radar – Október 4-e az állatok világnapja

Radar – Október 4-e az állatok világnapja

Ma van az állatok világnapja! Hogy miért fontos ez? Mert 8 millió fajból már 1 milliót fenyeget a kipusztulás veszélye. A következő 20 évben az emberi tevékenység miatt annyi faj tűnhet el végleg, mint amennyi a 20. században összesen. 2023. október 04.

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

Vezércikk: Karácsony szerint megérdemelt volt a közlekedési cégvezetők prémiuma

A mai Vezércikkben a meghívott vendégek karcos és határozott véleményt formáltak Brüsszel – az uniós pénzek feltételeivel kapcsolatos – üzengetéséről, a zuglói szocialista ingatlanbotrány új fejleményeiről, Karácsony Gergely gyenge magyarázkodásáról a gigászi BKV-prémiumok ügyében, továbbá az adatvédelmi szempontból aggályos fővárosi lakógyűlésről.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Bandaháború a határnál

Radar - Bandaháború a határnál

A Radar kamerája előtt tartóztattak fel 30 migránst a déli határnál. Stábunk éppen az embercsempész bandákról forgatott, amikor a rendőrök lefülelték az illegális bevándorlók csoportját.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!