2024. 09. 12. Csütörtök Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Radar

Radar – Szent István emléke előtt tiszteleg a magyar nemzet tojásának alkotója + videó

Zsigóné Kati a tojás díszítés királynője. Számos díj, és kitüntetés tulajdonosa, amelyeket éppen iparművészeti tojásdíszítése kapcsán kapott. De hogyan kerül a tojás, éppen az augusztus 20.-ai Nemzeti ünnepünk asztalára? Kiderül a Radarból.

  • Radar – Szent István emléke előtt tiszteleg a magyar nemzet tojásának alkotója + videó

Amellett, hogy a tojás egészséges, sok étel elkészítéséhez nélkülözhetetlen, és egyetemes szimbólum: újjászületés, termékenység, Föld és Ég...

A két része a sárgája és a fehérje szimbolizálhatja a napot és a holdat, a nappalt és az éjszakát, a férfit és a nőt, a sötétet és a világosat, a jót és a rosszat, a szárazföldet és a vizeket. A tojás mindig az egyensúlyra és harmóniára utal. Kínában a nászágy alá is tojást raknak, a termékenység reményében. Az alkimisták felfogása szerint a tojásból jön létre a bölcsesség fehér, piros és kék virága. A tojás a prima materia jelképe: a héj, a hártya, a sárgája és a fehérje a négy elemet jelöli. A tojás több mint egy rántotta alapanyaga.

Zsigó Kati 2018-ban állt neki egy szívbéli küldetésének. 1 teljes év elteltével elkészült, a mű. Zsigóné Kati a világ összes tojásdíszítő technikáját ismeri és használja a tojásain. A Magyar nemzet tojásán egyedülállóan a világon 11 technika látható. A magyar nemzet tojásának elkészítésének egy fontos dátum miatt kezdett bele. 

A másik főmotívum a tojáson szűz Mária arca. A magyar Mária kultuszt is István királytól ered. A legenda szerint Szent István király a halála előtti napon 1038 augusztus 15.-én, a Székesfehérvárott a magyar királyi koronát felajánlotta Szűz Máriának.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!