2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Radar

Radar - Mohácson már készülnek a busójárásra

Bár még csak januárt írunk, Mohácson már most készülnek a télűzésre. A Duna-parti településen már előkerültek a busó maszkok és a kellékek. Idén 70 busó csoport, több mint 2000 tagja űzi majd el a hideg időt. A vigadalom február 16-án kezdődik és ezúttal is több tízezer vendéget várnak Mohácsra.

  • Radar - Mohácson már készülnek a busójárásra

Idén 70 busó csoport, több mint 2000 tagja öltözik be, hogy elűzze a telet. A busók már most készülnek a téltemetésre. Elővették a bundákat, szépítik a maszkokat.

A busók mellett a nők is fontos szerepet töltenek be. Ők ugyanúgy álarc mögé bújnak és felvonulnak a télűzéskor.

A télűzésről sokan azt hiszik - tévesen- , hogy a törökök kiűzésével vette kezdetét Mohácson. De ez csak legenda, igazságalapja nincs, hiszen ezt a néphagyományt a sokacok hozták a Duna-parti településre. A sokacok betelepítése pedig jóval a törökök után 10-15 évvel történt. A busójárás tehát a dél-vidéki népség ősi hagyománya, ami évszázadok óta öröklődik. Napjainkra pedig a télűzés és a gonosz elkergetése nagy tömegeket vonz.

További epizódok

Radar - Csillagászat testközelből

Radar - Csillagászat testközelből

Csillagászati Hetet rendeztek Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben. 2023. március 29.
Radar - Meseterápia felnőtteknek

Radar - Meseterápia felnőtteknek

A mese nemcsak gyerekeknek való, sőt! A meseterápia vagy más néven mesefoglalkozás, az emberi lét kérdéseit vizsgálja fiktív történetek segítségiségével. 2023. március 29.
Radar - A tavasz védett kincsei

Radar - A tavasz védett kincsei

A magyarországi növényfauna mintegy egyharmada védett. 2023. március 29.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Fegyver bárkinek

Radar - Fegyver bárkinek

Western filmhez is hasonlíthatnánk, de inkább egy nyomasztó thrillert lehetne készíteni azokból az esetekből, amikor Amerikában iskolai lövöldözés történt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!