2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Tisztelet a tudósoknak! - Nobel-díj-átadó 2023 15:30

Radar

Radar - Magyar katonalány Izraelben + videó

Egy kemény és rideg világban lágy és kedves fiatal hölgyek is dolgoznak. Most megtudhatjuk, milyen egy háborús országban nőként, katonaként szolgálni.

  • Radar - Magyar katonalány Izraelben + videó

Kötelező-e a hölgyeknek a frontra menni? Mi van a várandós nőkkel? És minek műköröm, smink és hajfesték a szereléshez? Ezekre is választ kapunk Bodrogi Adrienntől egy szívbemarkoló, de mégis jókedvű riportból. Az izraeli katonalánnyal beszélgetett Mészáros Nóra.

Izrael hadserege a társadalom egyik központi intézménye. Már az 1948-as államalapítás előtt működő Hágánában, (a mai hadsereg előfutárában) is vállaltak nők fontos szerepet. De míg korábban hagyományosan ápolóként, vagy rádiós munkatársként tevékenykedtek, addig minden feladatkör nyitott a hölgyek előtt. 2000-ben hoztak törvényt arról, hogy a nők joga, hogy elvállalhassanak bármilyen pozíciót.

Izrael egy igen nyitott ország, nem tesznek nagy különbséget a fiúk és a lányok között. Tehát ugyanannyi lehetőséget kap egy nő, mint egy férfi - -meséli Adrienn.

A hadkötelezettség kiterjed minden sorkatonai szolgálatra alkalmas, 18 és 29 év közötti izraeli állampolgárságúra.

A zsidó-izraeli nők számára előírt katonai szolgálati idő 24 hónap, kivételes esetekben 30 hónapos. A nők felmentést kaphatnak a vallási-lelkiismereti okokból, házasság, terhesség vagy anyaság miatt.

Teljes riport: 

 

További epizódok

Radar - Európa legnagyobb épített beltéri betleheme + videó

Radar - Európa legnagyobb épített beltéri betleheme + videó

A bábtáncoltatás hagyománya Vörsön régmúltra tekint vissza, az idősek szerint már több, mint száz éve is járták így a falut a pásztorok. 2023. december 08.
Radar - Hihetetlen fényjátékokat ihletett a Nobel-díj + videó

Radar - Hihetetlen fényjátékokat ihletett a Nobel-díj + videó

Stockholmban a Nobel-díj átadó ünnepséget óriás előkészület és izgalmas programok előzik meg. 2023. december 08.
Radar - Aranyat érő katalizátorok + videó

Radar - Aranyat érő katalizátorok + videó

Aranyat, ezüstöt és platinát is tartalmazó őrleménnyel kereskedett az a férfi, akit a nyomozók kapcsoltak le. 2023. december 08.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!