2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Radar

Radar - Különleges katonai labor a honvédségnél

Mi történik, ha biológiai fegyver használata merül fel valahol? A Magyar Honvédség a terrorizmus egyik új kihívására egy úgynevezett Mobil Biológiai Laboratóriumot fejlesztett, amely egyben Magyarország a NATO részére felajánlott speciális képessége. A komplexum számos műszaki innovációt tartalmaz, amelyek közül 2 magyar fejlesztés szabadalmi oltalmat kapott. A Radar riportere most megmutatja Önöknek, hogyan működik pontosan ez a különleges katonai labor.

  • Radar - Különleges katonai labor a honvédségnél

Bioterror támadás gyanújának esetén a 2 konténerből álló mobil labornak 5 napon belül kell odaérnie a világ bármely pontjára, természetesen a teljes felszereléssel együtt. A komplexum egyaránt alkalmas közúti, vasúti, vízi és légi úton történő szállításra. A labor a helyszínre érkezve akár 1 órán belül bevethető, a személyzet pedig a minta beérkezését követően 6 óra alatt képes vizsgálati eredményt produkálni.

A laboratórium fejlesztése 2002-ben, a prágai NATO-csúcstalálkozót követően kezdődött, és a sikert mi sem mutatja jobban, mint az, hogy már a 2004-es Athéni Olimpiai Játékok biztosítási feladatait is ők látták el.

A személyzet teljes tetet fedő, egyszer használatos overált és szűrt levegős légzésvédő eszközt visel. Nézzük hogyan néz ki belülről labor! Az első konténerben található az egyik legfontosabb elem, a vezetésirányító.

Nem véletlen, ide a be- és a kilépés kettős zsiliprendszeren keresztül történik és bent negatív nyomású, többszörösen szűrt levegő, valamint fertőtlenítés védi a személyzetet. Ennek a konténernek a másik része, egy úgynevezett kesztyűs fülkesor, ami közvetlen kapcsolatban áll a külvilággal. A levett minták ezeken a nyílásokon át kerülnek be a labor vizsgálófülkéjébe elemzésre.

A laboratórium jelenleg csaknem 70 féle mikroorganizmus - például baktériumok, vírusok, toxinok - nagy érzékenységű és gyors kimutatását teszi lehetővé. A pontos azonosítás két különböző módszerrel történik.

Teljes riport: 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!