2024. 10. 06. Vasárnap Brúnó, Renáta napja
Jelenleg a TV-ben:

Az aranyember

Következik:

Híradó 15:05

Radar

Radar – Hőségriadó a Balatonon + videó

Az idei év második hőségriadója köszöntött be a hétvégén. Rengetegen érkeztek a Balatonra, hogy a vízben, vízparton hűsöljenek. Ugyanakkor a szakemberek azt mondják fontos az óvatosság és a megfontoltság a nagy melegben, hiszen könnyen napszúrás, napégés lehet a következménye még egy rövidebb ideig tartó napozásnak is.

  • Radar – Hőségriadó a Balatonon + videó

Indul a nap az elsősegélynyújtó helyen, a strandon. Az idén már tizennyolcadik alkalommal vesznek részt a Vöröskereszt fiataljai a fürdőhelyek biztosításában. A leggyakoribb, ellátást igénylő esetek továbbra is a kagyló, vagy kő okozta sérülések, de a nagy melegben egyre több a napégés, napszúrás, sőt néhány esetben a hőguta is. Az erős napsugárzásra és melegre minden szervezet másképp reagál.

Kormos Ádám ifjúsági szakmai vezető, Magyar Vöröskereszt: "Vannak olyanok, a kisebb szervezeteknél, hogy akik eddig is kevesebb folyadékot, kevesebbet ettek, ittak a nap folyamán, azoknál sokkal hamarabb előfordulhat, akár egy óra alatt is. Vannak olyanok is, akik rendesen étkeztek és rendesen ittak, de mégsem figyeltek oda, hogy legyen rajtuk sapka, vagy éppen bekenjék magukat naptejjel. Nekik lehet, hogy egy egész napot is kell ott tölteniük, és akkor estére fog jelentkezni náluk a napszúrásos állapot. Nem lehet egy standardot kialakítani, hogy pontosan mi az ami biztosan napszúrást fog eredményezni, hogy ha itt szétnézünk a strandon, hogy ő már mondjuk pont egy órája itt van a napon, akkor ő biztosan napszúrást fog kapni, én szerintem ez egyén függő."

Az elsősegélynyújtók, ha van rá idejük, figyelmeztetik a strandolókat a veszélyekre, sőt naptejet is adnak ha kell. Fontos, hogy bekenje magát naptejjel, ahogy mondtam, sok folyadékot fogyasszon, és tessék fölvenni nap ellen sapkát a napszúrás ellen, nehogy bekövetkezzen.

Kormos Ádám ifjúsági szakmai vezető, Magyar Vöröskereszt

Az első hét nap, az 414 esettel zárult, pedig volt ebben esős idő is, hogy ha az előző év, tehát a 2023-as szezon bármely hetét nézzük, akkor mindegyiket meghaladta, az előző hetünk időszaka. Tehát azt jelenti, hogy ez egy igen magas szám, most itt a hetet egyébként úgy kezdtük, hogy egy kicsit borúsabb volt az idő, napi 20-40 között voltak az esetszámaink, de most, hogy közeledik a hétvége, megint azt látjuk, hogy egyre többen érkeznek a partra, egyre többen vannak a strandokon, ezáltal az esetszámaink is. Itt Balatonszárszón egy órája vagyunk itt, és az önkénteseinknek már három esetellátásuk is volt.

Kormos Ádám ifjúsági szakmai vezető, Magyar Vöröskereszt: "Az első hét nap, az 414 esettel zárult, pedig volt ebben esős idő is, hogy ha az előző év, tehát a 2023-as szezon bármely hetét nézzük, akkor mindegyiket meghaladta, az előző hetünk időszaka. Tehát azt jelenti, hogy ez egy igen magas szám, most itt a hetet egyébként úgy kezdtük, hogy egy kicsit borúsabb volt az idő, napi 20-40 között voltak az esetszámaink, de most, hogy közeledik a hétvége, megint azt látjuk, hogy egyre többen érkeznek a partra, egyre többen vannak a strandokon, ezáltal az esetszámaink is. Itt Balatonszárszón egy órája vagyunk itt, és az önkénteseinknek már három esetellátásuk is volt."

A hőség egyre több embert vonz a vízpartra, a strandok bejáratánál már kora délelőtt sorban állnak az emberek. A balatonszárszói strand üzemeltetői ugyanakkor úgy látják, bár mindent elkövetnek, hogy felhívják az emberek figyelmét a hőség veszélyeire, nem mindig fogadjak azt meg a strandolók.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar – Rekord évet zárhat a magyar turizmus + videó

Radar – Rekord évet zárhat a magyar turizmus + videó

A Balaton évről évre bizonyít. Folyamatos a fejlődés és ennek megfelelően a turizmus is folyamatos fellendülést mutat. De szerencsére nem csak a magyar tengernél végez remek munkát a turisztikai szektor, hazánk folyamatos fejlődést mutat.
Radar – 13 tonna illegális dohány volt a fogás + videó

Radar – 13 tonna illegális dohány volt a fogás + videó

A Radarban már többször beszámoltunk nagy fogásokról, amikor illegális cigarettát, vagy vágott dohányt akartak csempészni Magyarországra. Nemrég a nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai a letenyei határnál állítottak meg egy román kamiont, ellenőrzés céljából. A sofőr és váltótársa furcsán viselkedett.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!