2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Radar

Radar - Érdekességek Ferenc pápáról

Április 28-a és 30-a között hazánkba látogat Ferenc pápa. Itt a HÍR TV-n három napon át 20 órányi élő műsorral készülünk a pápa látogatására. Most következő összeállításunkban összegyűjtöttük a legérdekesebb információkat a 87 éves argentin pápáról, hogy a budapesti érkezése előtt önök is megtudhassanak olyanokat, amik eddig esetleg elkerülték a figyelmüket.

  • Radar - Érdekességek Ferenc pápáról

Ferenc pápa 1936. december 17-én született Jorge Mario Bergoglio néven Argentínában, öt közül első gyermekként.

Nagyon okos és szorgalmas volt, érdekelte a filozófia, a pszichológia és a természettudományok is. A Buenos Aires-i Egyetemen kémiát-, a katolikus egyetemen pedig filozófiát hallgatott.

Ahogy minden fiatal, ő is szeretett szórakozni. Barátaival gyakran mentek táncolni. Kedvenc tánca mai napig a tangó. De a sportokért is rajongott egész életében, különösen hazájának az egyik legsikeresebb sportjáért a labdarúgásért.

Valószínűleg nem gondolta volna, hogy egyszer egy focicsapatot neveznek majd el róla. A San Francisco-i Club Deportivo Papa Francisco egyházfő nevét viseli. A klub három fontos elve egyezik az egyházfőjével, miszerint nem viselkednek huligánokként, kerülik az erőszakot és az inzultusokat.

Az örökfogadalmát végül 1973-ban tette le. A hetvenes években a jezsuita rend argentin tartományfőnökeként szolgált.

Ekkor kellemetlen helyzetbe került, ugyanis az argentin katonai diktatúra idején két jezsuita papot, Jálics Ferencet és Orlando Yoriót is elrabolták.

Ferencet is megvádolták, hogy köze van az ügyhöz, amiért jóval később, 2005-ben még per is indult, de hamar ejtették a vádakat ellene.

1992 júniusában püspökké szentelték, 1998-ban pedig Buenos Aires érseke lett. 2001-ben II. János Pál pápa nevezte ki bíborossá.

A 2005-ös pápaválasztáskor Ferenc is az esélyesek között volt, sőt XVI. Benedek pápa után ő kapta a legtöbb szavazatot, de végül akkor nem rá esett a választás.

2013-ban, 77 éves korában, XVI. Benedek pápa után választották meg a katolikus egyház 266. egyházfőjévé. Assisi Szent Ferenc tiszteletére választotta nevét pápaként.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!