2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Radar

Radar – Amit tudni akartál a locsolóversekről, de sosem merted megkérdezni + videó

Húsvét hétfő: ezen a napon a hagyományokhoz hűen a legények csoportba szerveződve meglátogatják a lányokat, és hosszabb – rövidebb vers elmondása után vízzel, manapság pedig legtöbbször parfümmel meglocsolják őket, hogy el ne hervadjanak.

  • Radar – Amit tudni akartál a locsolóversekről, de sosem merted megkérdezni + videó

Az idők során a néphagyomány az adott kor szellemének megfelelően módosult: ma már nem csak az eladósorban lévő lányok kiváltsága, hanem minden nőt megillet a húsvéti locsolás, ezzel biztosítva egészséget egy egész esztendőre. A locsolók a locsolásért cserébe hagyományosan piros tojást kapnak, a legényeket kaláccsal, pálinkával, míg a legkisebbeket csokitojással jutalmazzák. Rokonoktól pénz, csajoktól puszi-puszi aztán így jó.

A húsvéthétfő vízbevető, vízbehányó elnevezése utal a szokás egykori módjára, amikor is bandákba verődött legények nagy vödör vízzel öntöttek le lányokat. Hát mikor mivel, mi volt. Mikor elfogyott a kölni, akkor vízzel.

Az egyik régi locsoló így emlékszik vissza: "Én városi gyerek voltam, nem falusi, itt nem vízzel locsolkodtunk meg nem nyakba öntöttünk, ezt csak a baráti kör, ahol volt lány, oda mentünk. Meg volt tulajdonképpen olyan helyre is mentünk, ahova az apám helyett én locsoltam a szülőket, az anyukákat."

A gyermekek locsolkodása szagos vízzel, rövid versikék kíséretében, adománykérés céljából ismert szokás. A közismert locsolóversek mellett néhány rítusszöveget is találunk, mint például ez a Békés megyei jókívánság: "Egészségére váljon, haja nagyra nőjön.” De akadnak olyanok is, amik szájhagyomány útján máshogy ismertek.

Íme a nép ajkén élt, élő két locsolóvers:

Zúg a traktor, szánt az eke, elvtársnő locsolhatok-e?

Megy a traktor, szánt az eke, szép elvtársnő, öntözzek-e?

Gyakori a pajzán, erotikus tartalmú versike is. Például: Van nekem egy locsolóm, dugó nincsen benne, ha én aztat elővenném, nagy röhögés lenne.

A locsolóversek általában a népköltészet remekművei, ami napjainkban már nem örvend akkora népszerűségnek, hiszen a fiatalok kevés verset tudnak felidézni.

A locsolásra induló legények a csapatukat már húsvét előtt elkezdik megszervezni, és, ha van rá lehetőség, akkor különböző hangszerekkel kísérve, szerelmes- vagy katonadalokat énekelve mennek házról házra, majd bebocsátást kérnek a locsolás elvégzésére. Manapság ez már nem annyira jellemző.

Az egykori húsvétok ezek az emlékek maradtak meg: "Kiment a divatból ez, kiment a divatból. Mikor én jártam 1964-be, akkor mentem első osztályba akkor még ez nagy divat volt."

"Inkább bezárják a kaput, falun, bezárták, hogy ne is menjen be az ember, dehát ugye az ember ért a szóból."

"Szerintem városba már nemigen. Esetleg vidék, kisebb falvakba, talán."

"Én olyan házba nőttem fel, ahol az egész, 8 család lakott és ott az egész kertbe, minden a férfiak is nagy szódavizes locsolás, szólt a zene, tánc volt, úgyhogy nagyon."

"Itt a főváros szintjén már nehezebben, itt már nem. De vidéken még egy bizonyos kis településeken ez általában elfogadható dolog. Ott az a szokás."

"Igazándiból szerintem divat, de csak ilyen felszíni szinten. Tehát hogy így rokonokkal szokták inkább az emberek, közeli barátokkal, ilyenek, néha így viccelődésből."

A hagyomány szerint locsolás után a locsolók átveszik a jól megérdemelt jutalmukat, amelyet szintén verssel köszönnek.

A folytatásban további húsvéti emlékekről volt szó.

"Vittünk ilyen kis tarisznyát, ilyen kis tarisznya és akkor, kölni, még akkoriba divat volt az orosz kölni, hát utána már a későbbiek folyamán jó pár évvel később ugye 64 után, arra már jöttek a parfüm meg minden, azzal locsolkodtak."

Locsolkodni azonban nem csak ismerősökhöz járnak a fiatalok.

"Anno ismeretlenekhez is, de most már van barátnőm szóval, nála szoktam."

Na de, hogyan fogadták a hölgyek az olykor hatalmas vendégsereget?

"Hát örültek neki, hogy mentünk hozzájuk, és hát sok helyen az volt, hogy több csapat is járt körbe, idősebbek mentek a szülőkhöz, mi mentünk a fiatalokhoz és és akkor úgy néha találkozott is egy-egy csapat, úgyhogy ez egy nagyon jó nap volt ez így a locsolkodós nap."

A hagyomány alakulásához folyamatosan idomul a társadalom is, de annyi bizonyos: pár rímbe foglalt jó szónak semelyik hölgy nem tud ellenállni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Radar - Botrány a válogatottban + videó

Élő adásban nevezte bohócnak Galló Vilmos jégkorongozó a magyar válogatott szövetségi kapitányát. Vajon a csapaton belül kirobbant botrány mennyire viselte meg a fiúkat?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!