2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Radar

Radar – Állandó Zsolnay kiállítás már Budapesten is

Akinek van élménye a porcelánok világáról, azok számára mindenképpen megnézendő és érdekes kiállítás, Szabó András üzletember Zsolnay gyűjteménye, amelyet karöltve a Liget Budapest Projekttel állandó kiállítás keretében megoszt a nagyérdeművel. Bárki betekinthet Budapest legszebb szecessziós palotájában kiállított kollekcióba.

  • Radar – Állandó Zsolnay kiállítás már Budapesten is

A Liget Budapest projekt már sok meglepetéssel szolgált a kultúra különböző területeit kedvelők számára. Szeptember 25.-e óta egy különleges együtt működés indult el.

Szabó András üzletember, és gyűjtő. A 2000-es évek elején vásárolta meg a liget szomszédságában a Városligeti fasor legszebb szecessziós villáját, jelentősen lepusztult állapotban. Mindenre kiterjedő restaurációs munka következett, hogy a villa visszakapja eredeti fényét, ahogyan azt még Körösy Albert megálmodta.

Az üzletember édesapjától leste el a gyűjtés, és gyűjtemény kezelés fortélyait. Több mint 5 évtizede Zsolnay porcelánokat gyűjt szenvedélyesen.

A Zsolnay gyár kezdetben ontotta magából az ipari és használati tárgyakat. Majd porcelánjaival világsikerre tört a 19. században.

Azonban aki Budapesten figyelmesen sétál, léptem-nyomon találkozhat szebbnél szebb Zsolnay épület díszítésekkel is.

A Zsolnay családi história, egy eltökélt és tanulni vágyó, szenvedélyes családról mesél. A későbbi nemzedékek számára értékes kincsé váltak az általuk kikísérletezett technológiákkal létrehozott, a korabeli művészek megbízásával díszített porcelánok.

A nagyobb Zsolnay gyűjteményeket magánemberek hozták létre, éppen ezért az értékes kollekciók nagy része láthatatlan az civil közönség számára, miközben komoly nemzeti kultúrtörténeti értékkel is bírnak.

Szabó András Zsolnay gyűjteménye ezer darabból áll. 500 csodálatos porcelán van a kiállításon felvonultatva, amelyek a Zsolnay gyár fontos korszakait mutatják meg, de Egry József, Perlott Csaba Vilmos képeit is megcsodálhatja, aki arra jár. A kiállított tárgyak mentén megismerhetjük a kollekció tulajdonosát is. A gyűjtő lélektana egy különös, nehezen meghatározható dolog. Mindig van olyan tárgy vagy alkotás ami még hiányzik a kollekcióból.

A kiállítás mellett különleges századfordulós hangulatba csöppenhet az, aki részt vesz az épület sétán, amely a felújított, Zsolnay pirogránittal díszített, színes Millennium Házától indul és eléri a Resoart villát, benne a Zsolnay kiállítással, Szabó András gyűjteményével.

 

További epizódok

Radar - Gianni Annoni Mikulásként az Avason + videó

Radar - Gianni Annoni Mikulásként az Avason + videó

Az Ökumenikus Segélyszervezet családok átmeneti otthonait minden évben meglátogatja a Mikulás. 2023. december 06.
Radar - Andrij Jermak: elveszítheti Ukrajna a háborút + videó

Radar - Andrij Jermak: elveszítheti Ukrajna a háborút + videó

Kimondani is szörnyű de a mai már az orosz-ukrán fegyveres konfliktus 651. napja. 2023. december 06.
Radar - A télapó nyomában + videó

Radar - A télapó nyomában + videó

A télapó érkezése minden gyermek számára izgalmas. A december 5.-én kitett, kipucolt cipőket a Mikulás megtölti mindenféle földi jóval, de persze csak a jó gyerekek kaphatják meg a vágyott ajándékot. 2023. december 05.

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!