2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Radar

Radar - A Mount Everest titkai

Idén 70 éve, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay serpa elsőként jutott fel a Mount Everest csúcsára. A siker még mesterséges oxigén használatával történt.

  • Radar - A Mount Everest titkai

A hírről világszerte széles körben tudósítottak, a "brit" diadal egybeesett II. Erzsébet királynő koronázásának napjával. A Föld legmagasabb pontjáról visszatérve aztán hősnek járó fogadtatásban részesültek.

Hillaryt még az Everestről való leereszkedése előtt lovaggá ütötték.

Később pedig tiszteletbeli nepáli állampolgárságot kapott.

De miért is ekkora teljesítmény felérni a Mount Everestre? Eddig 14000 siker mellett több mint 300 hegymászó veszítette életét az expedíciók során. Csak idén idén több mint 10-en haltak meg az extrém körülmények között.

A hegymászók először az 5300 méteres alaptáborba érkeznek, majd fokozatosan építik ki egyre magasabban a további állomásaikat. Végül, ha az időjárás is engedi, a 4-es táborból indulva kezdik meg a csúcsmászást. Innen kezdődik az igazi halálzóna.

Az idei sikeres mászók közül kiemelkedik Hari Budha Magar, aki elsőként ért fel úgy, hogy mindkét lábát amputálták térd felett. A nepáli férfi 5 serpa segítségével írt történelmet.

Magar 1999-ben lépett be a brit hadseregbe. 2010-ben Afganisztánban járőrszolgálat közben rálépett egy robbanószerkezetre, így veszítette el mindkét lábát.

Idén megdőlt egy másik rekord is. A szintén nepáli Kami Rita 28. alkalommal ért fel a csúcsra, ami az eddigi legtöbb. A hegymászó ráadásul nem tervezi, hogy szögre akasztja a csizmáját.

Az 53 éves serpa ugyancsak hősnek járó fogadtatásban részesült, amikor visszatért Katmanduba.

Kami Rita 1994-ben mászta meg először az Everestet, és azóta minden évben megismételte, kivéve 3 szezont, amikor a hatóságok különböző okokból lezárták a hegyet.

Azt mondta, sokat szenvedett a fogyatékossága miatt, és nem akarja, hogy másoknak is hasonló fájdalmakkal kelljen szembenézniük.

Tettével a fogyatékkal élőkre szerette volna felhívni a figyelmet.

Ha már serpák, ők valójában a Himalája északkeleti részén élő népcsoport. Helyiekként hozzá vannak szokva a magaslati körülményekhez, ezért is lesznek sokan teherhordók. Főleg abból élnek, hogy külföldi ügyfeleket kalauzolnak az itteni csúcsokra.

A Mount Everest nem csak a legmagasabb, de sajnos a legszennyezettebb hegy is egyben. Évente több tonna hulladékot kell eltakarítania az ottani munkásoknak.

Még egy érdekesség. Wim Hof 2007-ben szandálban és egy szál rövidnadrágban indult neki a hegynek. A Jégember becenévre hallgató holland végül 7460 méter magasra jutott a lenge öltözetben.

További epizódok

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Radar - 2x2 néha 5 a kulisszák mögött

Egy szocialista operett romantikus történetével várjuk Önöket szombaton. A film előtt pedig - ahogy megszokhatták - soha nem hallott történetek látnak napvilágot a Szélesvásznú történelem című műsorunkban. 2023. szeptember 22.
Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

Radar - Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar mára Európa legnagyobb, évente megrendezett jövőfesztiválja. A helyszínen ott volt kollégánk Zsiros Mihály is, aki ízelítőt adott az eseményről. 2023. szeptember 22.
Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

Radar - Kávé olasz módra Marco Rossival

A magyar labdarúgó válogatott olasz szövetségi kapitányát kísértük el egy kávépörkölő üzembe, ahol beszélgettünk kávéról, sportról és arról is, hogy miért nem isznak capuccinót az olaszok délután... 2023. szeptember 22.

Legfrissebb híreink

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Globál: Egynapos háborúban dőlt el Karabah sorsa

Berobbant a lőporos hordó a Kaukázusban. Az ukrán háború tombolása közepette vitték dűlőre az azeriek régi történelmi konfliktusukat az örményekkel. A Globálban Vasa Lászlóval, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgetünk a témáról.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Radar - Változások jöhetnek a B-kategóriában

Azt is rebesgetik, hogy akár újabb vizsgára is szüksége lehet azoknak, akik az eddig szokott módon szeretnék használni autójukat. Sebesség- és súlykorlátozás is várható ugyanis. Egy szakértő elárulta nekünk, hogy pontosan mit jelenthet ez a jövőben számunkra.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!