2024. 02. 23. Péntek Alfréd napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

90 perc "szabadság" - A B-közép és a titkosszolgálat 03:00

Radar

Radar – A diplomáciában is nélkülözhetetlenek a nők

„Mi történne, ha minden országot a földön nők vezetnének? Hát soha többet nem lenne háború. Csak egy csomó olyan ország, akik nem beszélnek többet egymással” - szól az ismert megállapítás. Valóban igazak a fenti sorok? A nők szerepe a diplomáciában címmel rendeztek konferenciát.

  • Radar – A diplomáciában is nélkülözhetetlenek a nők

A konferencián megmutatkozott, hogy a komolyság és a lazaság pont, mint a nők ereje és lágysága, párban, vagy inkább párhuzamban járnak. Előtte azonban tegyünk egy kis történelmi időutazást.

A régi képkockákon menetelő huszárok kortársai voltak azok az asszonyoknak, akik a hazai diplomácia alapjait letették. 1879-ben szerzett diplomát az első női orvos, Hugonnay Vilma. Álma, hogy a nőket is elismerjék a gyógyításban, valóra válhatott. Sclachta Margit pedig az első női parlamenti képviselőként írt történelmet. Politikusként foglalkozott a lakhatással, a nyugdíjak és fizetések rendezésével, és persze a nők szerepének megreformálásával.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az a fontos, hogy minden szakma mindenki számára nyitva álljon, de azért azt ő is elismerte, hogy a nőknek különleges érzékeik vannak ezen a területen.

Úgy gondolom, hogy a nőknek azok az úgynevezett szoftpuha diplomáciai eszközeik, a kapcsolatteremtés, a megértés, az empátia képessége talán általánosabban véve magasabb. Éppen ezért lehet, hogy konfliktusos helyzetekben sokszor feltöri a fagyos viszonyt, akár egy női diplomáciai jelenlét – mondta a leköszönő miniszter, aki a Fidesz Ep-listavezetője lesz a jövő évi választásokon.

A nők évszázadok óta meg vannak olyan képességekkel áldva, olyan tehetséggel rendelkeznek, amelyek borzasztóan fontosak a kapcsolatok építéséhez. Végül is, hogyha a diplomáciáról beszélünk, akkor az a nemzetközi kapcsolatoknak az építése úgy, hogy lehetőleg ne háború legyen a vége – mondta Bogyay Katalin, a Londoni Magyar Kulturális Intézet alapító főigazgatója.

Diplomatának és különösen női diplomatának lenni különleges életpálya. Az pedig egy különleges gesztus- ahogy Bogyay Katalin fogalmazott, hogy egy olyan nemzetközi napot hozott létre az ENSZ, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a nőknek igenis fontos szerepe van abban, hogy a nemzetközi kapcsolatok hogyan alakulnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Radar- Sznúker világbajnok + videó

Radar- Sznúker világbajnok + videó

A 17 éves magyar játékos nyerte meg az albániai Golemben rendezett ifjúsági sznúker-világbajnokságot. Révész Bulcsút otthonában látogattuk meg.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!