2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Radar

Radar - A britek nagy becsben tartják bütykös hattyúikat

Izgalmas napokon vannak túl a britek, megkezdődött ugyanis a szokásos évi hattyúszámlálás a Temzén. A brit uralkodóház hattyúszámlálói ilyenkor a szárnyasokat összeterelik, elkapják majd megjelölik és végül szabadon eresztik azokat.

  • Radar - A britek nagy becsben tartják bütykös hattyúikat

Majdnem két tucat brit hattyúszámláló gyűlt össze múlt hétvégén a Temzén, hogy megtartsák a minden évben megrendezett Swan Upping-ot, azaz a királyi hattyúszámlálást. Az esemény előtt a számlálók tósztot mondanak III. Károly király egészségre, majd hagyományos evezőshajókkal elindulnak a hattyúvadászatra.

A legénységet a skarlátvörös kabátot és kalapján hattyútollat viselő David Barber vezeti immáron 30 éve. A főhattyújegyzőnek II. Erzsébet királynő több mint 70 éves uralkodását követően, még szokatlan a királyi jelző.

A hagyomány szerint az Egyesült Királyság uralkodójának a tulajdonát képezi az összes megjelöletlen bütykös hattyú a Temzén, ezért a brit nép kötelességének érzi, hogy számon tartsa a becses madarakat. A legénység öt napon át evez felfelé a folyón. Amint meglátnak egy jelöletlen hattyúcsaládot, bekerítik és elfogják őket. Ezt követően jön az orvosi vizsgálat. A hattyúkat megmérik majd a megjelölés után visszaengedik őket a folyóba.

A hattyúszámlálás egyébként a 12. századból ered, amikor ezek a vízimadarak még gyakori ételnek számítottak a királyi család asztalán, így Őfelsége gondoskodni akart arról, hogy az uralkodóház ehesse meg őket. A legénység összesen 127 kilométert tesz meg a Temzén a sikeres számlálás érdekében.

Érdekesség, hogy a hattyúk mellett az uralkodói család fejéhez tartozik többi közt az Egyesült Királyság összes delfinje, a világ legnagyobb gyémántja, a brit tengerfenék, és az összes skót aranybánya joga is.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!