2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Politikai hobbista

Politikai hobbista: hallgassunk a szakemberekre az akkumulátorgyár ügyében!

A stúdióban Ambrózy Áron, Takács Áron és Varga Ádám, meghívott vendégünk volt Szamosi Tímea, majd a hobbista Dr. Tamás János egyetemi tanárt, a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetének vezetőjét kérdezte. Műsorvezető: Jeszenszky Zsolt.

  • Politikai hobbista: hallgassunk a szakemberekre az akkumulátorgyár ügyében!

A Debrecenben épülő akkumulátorgyár a közbeszéd egyik legfontosabbá vált témája lett a hetekben. 

Dr. Tamás János egyetemi tanár a HírTV stúdiójában felhívta rá a figyelmet, nagyon kevesen tudják, hogy van egy TIKEVIR-nek nevezett rendszer a Tiszán, ez a Tisza-Körös átvezetés. E nélkül és a vízügy heroikus munkája nélkül a tavalyi aszály miatt elképzelni is neház mi következett volna be. A Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer kialakításának legfőbb célja éppen az volt, hogy a vízhiányos térségek vízkészletét pótolja. 

De hogy kerül ide Debrecen? 

Dr. Tamás János elmondta, természetesen a város is érdekelt ebben a vízátvezetésben. A '80-as évek közepén olyan 30 ezer köbméter/napos ivővíz átvezetés történt a városi vízművekbe. A felszín alatti vízbázis mintegy 70 ezer köbméter, ami azt jelenti, hogy mintegy 100 ezer köbméter/nap vízkészlet van a város kezében. 

40-50 ezer köbméter, amit naponta felhasználunk, ebből nagyságrendileg ennyi szennyvíz keletkezik, ezt megtisztítják kémiai, fizikai, biológiai módon és így jön létre szürke víz, ami jelenleg a Tócó-patakba folyik be (...) a Tócó, a Kondoros és két ér, ami lefedi ezt a területet. Gyakorlatilag ez a 40 ezer köbméter/nap tisztított víz használat nélkül megy tovább, elengedi a város

- tette hozzá. 

A szóban forgó ipari park fejlesztése kapcsán az egyik stratégiai cél az lenne, hogy

az eddig felhasználás nélkül távozó tisztított szennyvízet leválasztanák a Tócóról és bevezetnék az ipari parkokba, ott többszörösen felhasználnák. Így kevesebb tiszított szennyvíz kerül vissza a természetbe, nem kerül sor ivóvíz-felhasználásra, sőt megoldanák a Tócó-patak revitalizációját is. 

Dr. Tamás János rámutatott, megtörténik az ivóvízbázis egyfajta fokozott védelme, az ökológiai vízbázis fokozott védelme, és az ipari beruházás is olyan módon kell, hogy megtörténjen, hogy valamennyi környezeti szempontot, hatásvizsgálatban előírt szempontot be kell tartani. 

Teljes adás: 

KAPCSOLÓDÓ: 

CATL: Távolról sem vagyunk környezetrombolók

 

 

További epizódok

Politikai hobbista - Fodor Gábor: Én a szabadság pártján vagyok

Politikai hobbista - Fodor Gábor: Én a szabadság pártján vagyok

A stúdióban Ambrózy Áron, Takács Áron és Varga Ádám, meghívott vendégünk volt Szamosi Tímea, a műsor második felében a hobbista Fodor Gáborral beszélgetett. 2023. március 25.
Politikai hobbista: Kinek, mi jut eszébe a kokárdáról?

Politikai hobbista: Kinek, mi jut eszébe a kokárdáról?

Amerikai rap, Ukrajna szabadsága és természetesen az öblös nagy „orbánozás” – Karácsony Gergely főpolgármester és belpesti szavazóinak erről szólt március 15. A stúdióban Ambrózy Áron, Takács Áron és Varga Ádám, meghívott vendégünk volt Szamosi Tímea, majd a hobbista Schiffer Andrást kérdezte. 2023. március 18.
Politikai hobbista - Balázs Péter: Mindennek megvan a maga helye

Politikai hobbista - Balázs Péter: Mindennek megvan a maga helye

A stúdióban Ambrózy Áron, Takács Áron és Varga Ádám, meghívott vendégünk volt Szamosi Tímea, a műsor második felében a hobbista Balázs Péter színművésszel beszélgetett. 2023. március 11.

Legfrissebb híreink

35 éves a FIDESZ

35 éves a FIDESZ

35 éve alakult meg a FIDESZ - az évfordulón Orbán Viktor a közösségi oldalán osztott meg egy fotót, amely mellé azt írta, idézem: Nekünk Magyarország az első!
Verstappen még nem érzi jól magát

Verstappen még nem érzi jól magát

Még mindig nem érzi magát százszázalékos állapotban a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland pilótája a hétvégi Forma-1-es Ausztrál Nagydíj előtt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!