2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Plusz-mínusz: Nem tett jót Karácsony társadalmi megítélésének a kiszivárgott hangfelvétel

Hír TV

2019. október 3., csütörtök 21:47

10 nappal az önkormányzati választások előtt a Hír TV Plusz-mínusz című műsorában Böcskei Balázs, az Idea Intézet igazgatója és Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője vitatkoznak az önkormányzati és főpolgármester választással kapcsolatban felmerült elemző intézetek által közölt adatokkal, valamint Karácsony Gergely kiszivárgott hangfelvételével kapcsolatban Szarvas Szilveszter műsorvezetése mellett.

Tarlós István, főpolgármester mondta a közvélemény kutatásokkal kapcsolatban és az eltérésekkel kapcsolatban, hogy valakinek október 13-án a sarokban kell állni, a nagy kérdés, hogy ki lesz az. A Mediánnal kapcsolatban azt ne felejtsük el, hogy 2007-ben Karácsony Gergely a Medián kutatási igazgatója volt, tehát ebből a körből jön, ilyen formán a Mediánnak érdekében állhat, hogy ilyen felfokozott hangulatban fölé mérje Karácsony Gergelyt? – kérdezte Szarvas Szilveszter.

Én nem szeretem más közvélemény kutatóintézetek munkásságát véleményezni, már csak azért sem mert nem látok bele a tevékenységükbe. Amit biztosan el tudok mondani, hogy május 26-án az európai parlamenti választáson és azt követően is hasonlóak voltak a szakmával szembeni felfokozott elvárások. Mindenki úgy tekintett a közvéleménykutatókra, mint a biztos végeredményt tudókra és úgy tűnt, hogy vannak olyan intézetek, köztük a Nézőpont, akik valóban meglehetősen kedvezően és jól tudták megmondani, hogy mi lehet a várható végeredmény és voltak olyanok, amelyek nagyon mellélőttek, például a Publicus Intézet, hiszen több mint kétszeresére mérte az MSZP-t, mint amennyit valóban elért és még sorolhatnánk. Nem azért mondom, mert úgy gondolom, hogy konkrét csalásról van szó vagy befolyásolták volna a közvéleményt és ebből kifolyólag az adatokat is korrigálták, egyszerűen csak vannak felmérések, amelyek rosszul és vannak, amelyek jól sikerülnek. Ami a lényeg az a kiszámíthatóság és szerintem annak van jelentősége, hogy 2006-os létrejötte óta meglehetősen pontos felméréseket tett közzé minden választást megelőzően. A Mediánnal kutatással kapcsolatban, azt a tényt nem szabad elfelejteni, hogy a választani tudó biztos szavazók kategóriában, valóban 1 százalékpontos különbséget mértek. Azonban ez a felmérés szeptember 20 és 26 között készült, míg a Nézőpont felmérése, amit hétfőn publikáltunk egészen 28-a estéig futott, ebben már látszott az az elmozdulás, amelyet a hangfelvétel kiszivárgását követően a politikai klíma magával hozott. Azzal a válasszal szeretném zárni, hogy a Nézőpont esetében semmi jelentősége nem lenne, hogy ki volt a kutatási igazgató, hogy Medián esetében van-e azt az október 13-i események meg fogják mutatni.

– mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője.

Hír TV