2024. 06. 15. Szombat Jolán, Vid napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: Nem jött jól a táliboknak a kabuli merénylet

Száz felett van a kabuli terrortámadás halálos áldozatainak száma. Ki, hol vétett hibát, mi lesz az Iszlám Állammal, hiszen ők vállalták magukra a terrorcselekmény elkövetését. A Plusz-mínusz vendégei Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Breuer Péter, a Heti TV főszerkesztője. Műsorvezető: M. Dobos Marianne.

  • Plusz-mínusz: Nem jött jól a táliboknak a kabuli merénylet

A helyzet Afganisztánban fokozódik – így értékelte a történteket Breuer Péter. Az újságíró emlékeztetett, Kis-Benedek József korábban azt jósolta, hogy a tálibok úgy tűnik, „lightosabbak” lesznek, mint korábban voltak, hiszen szeretnének egy nemzetközi elfogadást, mellesleg ők is elítélték a merényletet.

Kis-Benedek József arról beszélt, hogy a briteken kívül az amerikaiak és az ausztrálok is számítottak arra, hogy támadás fog történni, ennek ellenére meglátása szerint

ezt az akciót egyszerűen nem lehetett kivédeni.

Magyarázta ezt azzal, hogy óriási a tömeg a kabuli repülőtér környékén, ami alkalmassá teszi az öngyilkos merénylőt arra, hogy ne tudják beazonosítani, sőt - mint a példa mutatja - maguk a tálibok sem tudták őket megállítani.

Arra a felvetésre, hogy az Iszlám Állam magára vállalta a merényletet, ami „nagyon rosszul jött a táliboknak”, a biztonságpolitikai szakértő elmondta,

a tálibok egyáltalán nem akarták ezt a merényletet (…) jelenleg az Iszlám Állam helyi szervezete próbál a tálibok között olyan embereket keresni, akik őket támogatják.

Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy ez egyáltalán nem érdeke a táliboknak nemzetközi megítélés és az afgán lakosság megítélése szempontjából, ugyanakkor az Iszlám Államnak jó, hiszen megmutatja, tud ebben a káoszban zavart ejteni – tette hozzá.

Breuer Péter párhuzamot volt a mostani események, valamint Saigon 1975-ös eleste között, amikor az Egyesült Államok gyakorlatilag cserben hagyta Dél-Vietnamot.

Akkor sem hitték el, hogy ilyen gyorsan minden a feje tetejére fog állni

– tette hozzá.

Teljes adás: 

HírTV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!