2020. január 27.,
hétfő, Angelika napja

Plusz-mínusz: Kettős mérce az Európai Parlamentben?

Hír TV

2020. január 16., csütörtök 17:55

Folytatódott az unióban a Magyarországgal szembeni boszorkányüldözés. A témáról a Plusz-mínuszban Szarvas Szilveszter két vendégével Farkas Örssel, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatójával és Pulai Andrással, a Publicus Intézet ügyvezetőjével vitatkozott.

Szerdán vette kezdetét a Magyarországgal és Lengyelországgal szembeni jogállamisági vita az Európai Parlamentben a szokásos felszólalókkal, többségében magyar ellenzéki politikusokkal. Ugyanazokat hangoztatták, mint korábban is, miszerint Orbán Viktor leépítette a jogállamiságot, 10 éve lopja az uniós pénzeket – ez utóbbit például Molnár Csaba a DK uniós képviselője mondta, aki azt is kifejtette, hogy Orbán Viktornak az-az egyetlen programpontja, hogy lop…lop és lop. A műsorvezető egy Tamási Áron idézettel zárta a felvezetőjét, miszerint „Az embernek egyetlen szülőföldje van, de sok kötelessége”. Ez igaz az ellenzéki politikusainkra is?

Biztos vagyok abban, hogy ezt a bölcs mondatot mindenki magáénak teszi, akinek magyar szív dobog a mellkasában – reagált Szarvas Szilveszter kérdésére elsőként Pulai András. Bár ez nem jelenti azt, hogy az ország vezetőivel szemben nem lehet kritikusnak lenni, szerintem lehet, bár túlzásnak gondolom – mondta a Publicus Intézet ügyvezetője. Hozzátette, egy új kétharmad formálódott az Európai Parlamentben. Úgy gondolom, hogy Orbán Viktor most egy fokkal nagyobb bajban van az Európai Parlamentben, mint amiben korábban volt. Sokkal több ellensége lett, mint amennyi eddig volt.

 

Ezzel szemben Farkas Örs véleménye az volt, hogy szabálytalanul indították el az eljárást Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. A miértekre részletes választ adva a Plusz-mínuszban.

 

Nem örülnék annak, ha lenne kettős mérce - mondta Pulai a műsorvezető azon kérdésére, hogy ismét kettős mércéről beszélhetünk-e a döntéssel kapcsolatban?

A műsor két vendége egy dologban viszont egyetértett, miszerint az Európai Uniónak nagyon egzakt szabályrendszere nincsen arra, hogy mi az, ami demokratikus és mi az, ami nem demokratikus, és ez egy probléma!

A teljes adás:

Hír TV