2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 05:00

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: A Nemzeti Alaptanterv körüli vita csak politikai csatározás

Mai adásunk kezdő témája a megújuló Nemzeti Alaptantervvel foglalkozott, amivel szemben az ellenzék éles kritikákat fogalmazott meg, míg a kormány szerint európai értékeket foglal magában. Aztán a folytatásban szó volt Korózs Lajos szocialista politikus minapi, Gyöngyöspatán elhangzott - fideszes képviselőtársát - minősíthetetlen hangnemben támadó nyilatkozatáról, majd a befejezésben a brüsszeli új költségvetés körüli viták jelenlegi állását latolgatta a mai két vendég: Pulai András a Publicus Intézet stratégiai igazgatója és Tóth Erik a Nézőpont Intézet elemzője.

  • Plusz-mínusz: A Nemzeti Alaptanterv körüli vita csak politikai csatározás

Kétéves munka után nyilvános a módosított Nemzeti Alaptanterv, amit már szeptemberben bevezetnek az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon. Kásler Miklós az EMMI minisztere azt mondta: az új NAT ötvözi a legmodernebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival, miközben a nemzeti identitást is erősíti. Az új NAT miatt több szakmai szervezet is tiltakozott és a kormányrendelet visszavonását követeli. A Magyartanárok Egyesülete például nem tartja elfogadhatónak, hogy jelentősen bővül a tananyag úgy, hogy a kortárs kultúráról egy szó sem esik.

Pulai András a Publicus Intézet stratégiai igazgatója szerint kétségtelen, hogy egy politikai csata folyik, ami annak köszönhető, hogy a kormány a kultúrharc örvén sok mindent átalakít.

„Beemel olyan szereplőket, olyan történeteket, amelyeken látszik, hogy még nem kanonizálódtak. Kicsikét erőszakosan próbálják ezeket kanonizálni, aminek egy része valószínűleg át fog menni és a kánon részévé fog válni, egy része viszont valószínűleg le fog morzsolódni és le fog forgácsolódni”

- mondta Pulai András. Hozzátette, nem gondolja, hogy a nemzeti érzelem erősítésével probléma lenne, azonban ahogy a Nemzeti Alaptanterv elképzeli azzal már lehetnek problémák.

„A Nemzeti Alaptantervet ismeri nagyjából most már mindenki, aki vette a fáradtságot és elolvasta elejétől a végéig. Én egyébként szkeptikus vagyok, hogy az ezt minősítő egyletek, egyesületek és szervezetek ezt megtették volna teljes mélységében, de legyünk optimisták. Vegyük úgy, hogy ismerik minden egyes rendelkezését”

- fogalmazott Tóth Erik a Nézőpont Intézet elemzője. Elmondta, amit egyelőre nem lehet tudni, de nagyon fontos, hogy a Nemzeti Alaptanterv mellett az egyes kerettantervek mit fognak megvalósítani.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!