2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: 2020 a sorok rendezésének az éve

A Hír TV-n, a Plusz-mínuszban ezentúl péntekenként rendhagyó módon a vita helyett az elemzésé lesz a főszerep. M. Dobos Marianne vendége ma G. Fodor Gábor, a Századvég alapítvány elnöke volt, aki a csütörtöki kormányinfó főbb pontjai mellett a Fideszt ért belső kritikákat is górcső alá vette.

  • Plusz-mínusz: 2020 a sorok rendezésének az éve

M. Dobos Marianne a műsor elején megjegyezte, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által megtartott kormányinfón G. Fodor Gábort is idézték egy kérdésben. Erre a kormányfő azt válaszolta, hogy nem az ő feladata egy politikai elemzőt minősíteni vagy megfejteni, már ami a jobboldalt ért kritikákat illeti.

A Fideszre mindig az volt a jellemző, hogy a belső kritikák mindig a körön belül maradnak

– tette hozzá a műsorvezető.

Az elemző erre azt felelte, hogy amit a hét eleji írása egy politológiai elemzés volt, a cikket szemléző ellenzéki oldalak és lapok szalagcímei alapján pedig felmerült benne a kérdés, hogy az azt feldolgozó újságírók ugyanazt a cikket olvasták-e. G. Fodor Gábor kiemelte, hogy az elemzése nem egy kritika, de nem is előírás, hogy mit kellene tennie a Fidesznek. Inkább egy mérleg, hogy milyen kihívásokkal találja szembe magát egy konkrét politikai erő.

Hozzátette, hogy azt senki sem vitatja véleménye szerint, hogy október 13-a következményeként megváltozott a politikai erőtér vagy megváltozik majd a nemzetközi környezet.

G. Fodor Gábor a belső ellenzék kifejezés elhangzását követően arra hívta fel a figyelmet, hogyha politikusok fogalmaznak meg kritikákat arra vonatkozóan, hogy helyes-e az irány, akkor feltehetően ezekkel a lépésekkel van valamilyen politikai szándékuk.

A műsorvezető kitért arra, hogy volt kancelláriaminiszterek fogalmaztak meg kritikát a kormánypárttal szemben az elmúlt napokban. Erre G. Fodor Gábor válasza az volt, hogy érdemes megnézni a „politikai határidőnaptárat”: a Fidesz egy évtizede van lassan kormányon, ebből két választást úgy nyert meg kétharmados többséggel, hogy kormányzati pozícióban volt, ez pedig a politikában hihetetlen teljesítmény. Ráadásul a Fidesz egyedül kormányzott, a választók döntő többségét maga mögött tudta tartani és az ellenfeleit megakadályozta abban, hogy közeledjenek egymás felé. Október 13-ára az ellenzék úgy tudott összeállni, hogy félretett bizonyos szempontokat. Ez pedig megváltoztatta az eredmények értékelését – magyarázta. Az elemző azt is elmondta, hogy október 13-án a Fidesz győzött, csak nem annyival, mint amihez az elmúlt tíz évben hozzászokott.

G. Fodor Gábor szerint 2020 a sorok rendezésének az éve.

A politikai erők miután levonták a tanulságokat az október 13-i önkormányzati választások után rá tudnak majd fordulni a 2022-es választási előkészületekre.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!