2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk - Olvasunk a sorok között

Következik:

Híradó 22:00

Plusz-mínusz

Plusz-mínusz: 2020 a sorok rendezésének az éve

A Hír TV-n, a Plusz-mínuszban ezentúl péntekenként rendhagyó módon a vita helyett az elemzésé lesz a főszerep. M. Dobos Marianne vendége ma G. Fodor Gábor, a Századvég alapítvány elnöke volt, aki a csütörtöki kormányinfó főbb pontjai mellett a Fideszt ért belső kritikákat is górcső alá vette.

M. Dobos Marianne a műsor elején megjegyezte, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által megtartott kormányinfón G. Fodor Gábort is idézték egy kérdésben. Erre a kormányfő azt válaszolta, hogy nem az ő feladata egy politikai elemzőt minősíteni vagy megfejteni, már ami a jobboldalt ért kritikákat illeti.

A Fideszre mindig az volt a jellemző, hogy a belső kritikák mindig a körön belül maradnak

– tette hozzá a műsorvezető.

Az elemző erre azt felelte, hogy amit a hét eleji írása egy politológiai elemzés volt, a cikket szemléző ellenzéki oldalak és lapok szalagcímei alapján pedig felmerült benne a kérdés, hogy az azt feldolgozó újságírók ugyanazt a cikket olvasták-e. G. Fodor Gábor kiemelte, hogy az elemzése nem egy kritika, de nem is előírás, hogy mit kellene tennie a Fidesznek. Inkább egy mérleg, hogy milyen kihívásokkal találja szembe magát egy konkrét politikai erő.

Hozzátette, hogy azt senki sem vitatja véleménye szerint, hogy október 13-a következményeként megváltozott a politikai erőtér vagy megváltozik majd a nemzetközi környezet.

G. Fodor Gábor a belső ellenzék kifejezés elhangzását követően arra hívta fel a figyelmet, hogyha politikusok fogalmaznak meg kritikákat arra vonatkozóan, hogy helyes-e az irány, akkor feltehetően ezekkel a lépésekkel van valamilyen politikai szándékuk.

A műsorvezető kitért arra, hogy volt kancelláriaminiszterek fogalmaztak meg kritikát a kormánypárttal szemben az elmúlt napokban. Erre G. Fodor Gábor válasza az volt, hogy érdemes megnézni a „politikai határidőnaptárat”: a Fidesz egy évtizede van lassan kormányon, ebből két választást úgy nyert meg kétharmados többséggel, hogy kormányzati pozícióban volt, ez pedig a politikában hihetetlen teljesítmény. Ráadásul a Fidesz egyedül kormányzott, a választók döntő többségét maga mögött tudta tartani és az ellenfeleit megakadályozta abban, hogy közeledjenek egymás felé. Október 13-ára az ellenzék úgy tudott összeállni, hogy félretett bizonyos szempontokat. Ez pedig megváltoztatta az eredmények értékelését – magyarázta. Az elemző azt is elmondta, hogy október 13-án a Fidesz győzött, csak nem annyival, mint amihez az elmúlt tíz évben hozzászokott.

G. Fodor Gábor szerint 2020 a sorok rendezésének az éve.

A politikai erők miután levonták a tanulságokat az október 13-i önkormányzati választások után rá tudnak majd fordulni a 2022-es választási előkészületekre.

Teljes adás:

Hír TV

További epizódok

Plusz-mínusz: A terrorizmusnak nem lesz vége, amíg az okok léteznek, addig a terrorizmus is

Pindroch Tamás műsorvezető vendégei a Plusz-mínuszban Kis-Benedek József és Breuer Péter voltak. 2021. szeptember 10.

Plusz-mínusz: Az ellenzéki pártoknak sokkal nagyobb önmérsékletet kellene tanúsítaniuk

A Plusz-mínusz csütörtöki vendégei Kósa András és Nagy Ervin voltak. 2021. szeptember 09.

Plusz-mínusz: Létrejött egy meglehetősen amorf helyzet

A Plusz-mínusz vendégei Pulai András és Kovács András voltak. 2021. szeptember 08.

Legfrisebb híreink

Fricz Tamás:

Fricz Tamás kutatási tanácsadó, Alapjogokért Központ

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!