HALÁSZLÉ – Éttermek és halászlevek. Beültünk, rendeltünk, kóstoltunk és értékeltünk. Panaszkönyvben a sok csalódással egybekötött nagy halászléteszt
A karácsonyi halevés szokása szinte valamennyi európai keresztény országban elterjedt: míg nálunk és a lengyeleknél a halleves, addig az oroszoknál a lazaccal vagy kaviárral töltött palacsinta, a németeknél pirítóssal tálalt kaviár, a svédeknél pedig a lutfisk nem hiányozhat az ünnepi menüből. Mi annak jártunk utána, honnan érdemes halászlét rendelni, ha valaki nem akar otthon nekifogni főzni.
SZALONCUKROK – Csillogó külső, édes belső. Milyen a jó szaloncukor, és mit rejt az olcsó termékek csillogó csomagolása?
A legtöbb gyerek életében a karácsonyhoz hozzátartozik a szaloncukor-csenés élménye. Emlékeznek mekkora kihívás volt odasettenkedni a fához, óvatosan felnyitni a szaloncukor csomagolását, kiszedni a cukrot, majd úgy visszazárni a papírt, mintha lenne benne cukor. Az ehető karácsonyfadísz az elmúlt évszázadok alatt alaposan átalakult. Ma is főleg gyerekek fogyasztják, de a színes csomagolás mögött nem mindig az van, amire számítanánk. Szaloncukrokat és annak látszó tárgyakat teszteltünk.
DEJÓ? – Dejó, dió, diópótló és egyéb készítmények. Vettük, kóstoltuk, kisütöttük és leteszteltük. Jó ötlet a dió helyett olcsóbb alapanyagokat választani, vagy inkább maradjunk a hagyományos megoldásoknál?
Karácsony előtt érdemes időben elkezdünk azon gondolkozni, hogy milyen süteményeket szeretnénk sütni az ünnepekre. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiket jobb mielőbb beszerezni. Ilyen például a dió. De vajon helyettesíthető-e kompromisszum nélkül a süteményekben a dió? Miből készülnek a diópótló készítmények, és a végeredményen észrevehető-e az olcsóbb összetevő használata? Vettük, kisütöttük, vizsgáztattuk a diókat és a dejókat.
Hír TV