2020. július 12.,
vasárnap, Izabella, Dalma napja

Panaszkönyv: Az orrcseppek függőséget okozhatnak

2019. augusztus 3., szombat 19:47

Az orrcsepp függőségtől nagyon nehezen lehet megszabadulni. Dr. Zacher Gábor toxikológus kérdésünkre elmondta, a kialakulás folyamata az alkohol függőséghez hasonlít.

Megfázás, nátha és az ezekből fakadó állandó tüsszentés. Ilyen esetekben használunk orrcseppet. Az orrcsepp függőségtől nagyon nehezen lehet megszabadulni. Dr. Zacher Gábor toxikológus kérdésünkre elmondta, a kialakulás folyamata az alkohol függőséghez hasonlít, amikor nem tudjuk enélkül elképzelni az életet. Továbbá, ha valaki nem jut hozzá az orrcsepphez, elvonási tünetei lesznek, ami ebben az esetben fulladás érzéséről, a pánikról fog szólni. Orrcseppet kezdetben azért használunk, hogy újra szabadon lélegezhessünk az orrunkon keresztül, azonban, ha az orrdugulás oka nem egy felsőlégúti betegség, akkor akár rá is szokhatunk a készítményekre. A leszokás pedig azért nehéz, mert a betegnek egyre nagyobb dózisra van szüksége az orrdugulás megszüntetéséhez. Magyarországon jelenleg a becslések szerint 25 ezer orrcseppfüggő van.

Melyik iskolatáska a jó iskolatáska? Mit mondanak a forgalmazók és mit javasolnak az orvosok? Jó tanácsok kezdő és haladó vásárlóknak.

Kisiskolásoknak főként olyan merev falú iskolatáskát javasolnak a szakértők, amelyek megállnak a pad mellett, ha belenéznek, átlátják a tartalmát. Ezek több méretben kaphatók és ma már szinte valamennyi 1 kg alatti súlyú. Fontos, hogy a bepakolást belső rekeszek segítsék, a táska hátoldala pedig úgy legyen kialakítva, hogy tudjon szellőzni. Az is előnyös, ha az alja mosható műanyagból készült. A nagyobb gyerekek a több rekeszes hátizsákok kavalkádjából választhatnak, illetve van a gurulós táskáknak egy újabb generációja is. A legfontosabb azonban, hogy minél kevésbé terhelje a gerincet.  

Árak, turisták, szállások. Horvátországi nyaralás rejtett kamerával fűszerezve.

Az utóbbi években a magyar turisták leginkább kempingezni jártak a horvát tengerpartra, idén azonban már többen választották az apartmanokat. A Panaszkönyv stábja Rovinj-ban járt, tapasztalataikról bővebben műsorunkból tájékozódhatnak.

 

Hír TV