2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Híradó 15:00

Paletta

Paletta: Locsolkodás, hímes tojás és tavaszváró mulatság a Szentendrei Skanzenben

Nagypénteken Krisztus halálára emlékeznek a keresztények. Ilyenkor az emberek gyászba borultak, feketébe öltöztek, a katolikusok ilyenkor a tüzet is eloltották otthon, hiszen a tűz, a fény Jézus Krisztus szimbóluma. A hagyományok szerint az emberek a nagyszombati, feltámadási mise után vittek haza parazsat az újragyújtott tűzről – hívta fel rá a figyelmet Vass Erika néprajkutató a Hír Tv Paletta című műsorának nagypénteki adásában. A Szentendrei Skanzen programjairól is többet megtudhattunk, hiszen autentikus környezetben a régi falusi ünnepeket keltik életre locsolkodással, hímes tojással és tavaszváró mulatsággal.

  • Paletta: Locsolkodás, hímes tojás és tavaszváró mulatság a Szentendrei Skanzenben

A nagypéntek szigorú böjti nap, ilyenkor csak háromszor szabad enni és egyszer jól lakni. Vass Erika hozzátette: a görögkatolikusoknál szigorúbb a böjt fogalma, csakúgy, mint a protestánsoknál. Egykor pattogatott kukoricát ettek, főtt krumplit, babot, savanyú káposztát. Érdekeségképpen a néprajzkutató elmondta, a pattogatott kukoricát régóta ismeri az emberiség és Erdélyben kakasnak hívták.

A húsvéti hagyományokkal kapcsolódva Vass Erika elmondta, a tojás jelképezi Jézus Krisztus feltámadását és az emberiség újjászületését.

A Szentendrei Skanzen színes programokkal várja az érdeklődőket húsvétvasárnap és húsvéthétfőn. A rendezvények elsősorban a bárány köré épülnek. A muzeológus elmondta, lesz bárányszépségverseny, a gyerekek készíthetnek gyapjúból bárányt, lesznek bárányhoz kapcsolódó ételek.

Teljes adás:

Nagypénteki adásunkban vendégünk volt még Várnai Dániel és Annus Réka zenészek, akik arról beszéltek, hogy egy lemezen Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Csizmadia Anna, Annus Réka, a Folksz zenekar, és Várnai Dániel ütős-vonós bandája A Két út című album műfajilag az ethno jazz, a világzene, és a népzene, határán mozog. A stúdióban Várnai Dániel és Annus Réka beszélt a részletekről.

Továbbá:

Harmadnapra feltámadok – a Gemma énekegyüttes koncertje a Mátyás-templomban. A hangversenyen nagyböjti motetták és a feltámadás örömét közvetítő kórusművek is elhangzanak. A stúdióban Kurucz Emese, az énekegyüttes alapítótagja és Tóth Márton az együttes vezetője.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Habár a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának zsűrije mesterműnek, sőt a legjobbnak minősítette Nádas Péter író Rémtörténetek című kötetét, úgy tűnik a magyar író azért részesülhetett rangos elismerésben, mert fehér - derül ki a prae.hu. elemző cikkéből, melyet az Index szemlézett. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!