2021. március 6.,
szombat, Leonóra, Inez napja

Paletta: Helyet kérnek a hagyományos motívumok a menyasszonyi ruhákon

Hír TV

2021. február 11., csütörtök 14:55

A Hír TV Paletta című műsorában ma többek között kiderült, hogy a hagyományos népviselet miként jelenik meg a menyasszonyi ruhákon.

Németh Hajnal Aurora Hungarikum-díjas iparművész a műsorban Turda Adrienn műsorvezetőnek elmondta, hogy szereti belecsempészni a népi motívumokat és az eredeti népviseleti darabokat a ruhakölteményeibe. Az iparművész a modelljén látható dulandléról, amely a menyasszonyi fátyol népi megfelelője elmondta, hogy hajdanán annyira egyedi darab volt, hogy nem ritkán csak egy akadt belőle egy-egy faluban, és azt kölcsönözték az arák.

Németh Hajnal Aurora arra is kitért, hogy szereti visszahozni azokat a hagyományokat a munkáiba, amelyek már-már kihaltak, ennek kapcsán megjegyezte, hogy a menyasszonyi ruhakollekciójában épp ezért kapott helyet a fekete szín is, mert volt olyan időszak, hogy a menyasszonyi ruha fekete volt, a fehér pedig a gyász színe volt.  

Zsikó Zsuzsanna népdalénekes pedig arról vallott a beszélgetés során, hogy a fellépései során mindig megjelenik rajta is egy-egy népimotívum, legyen az fejdísz, ékszer vagy ruha. A népdalénekes hangsúlyozta, hogy

ezek a darabok tükrözik a lelkünket és a magyarságunkat, majd hozzáfűzte, hogy ezekben a ruhákban és kiegészítőkben királynőnek érzi magát. Igaz ez a hagyományos esküvői viseletekre is

– tette hozzá.

A műsorban továbbá annak is igyekeztek utánajárni, hogy miként alakult át a fogászat a járvány idején, de szó esett arról is világsiker a magyar fejlesztésű vírusmaszk.

Teljes adás:

Hír TV

x
Rendkívüli hír