2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Paletta: Fejezetek a Széchenyi család történetéből

Hír TV

2021. január 6., szerda 14:53

A Hír TV Paletta című műsorában a nézők ma megismerkedhettek a Széchenyi család történetével. Széchenyi Tímea, Széchenyi Pál leszármazottja osztott meg különleges történeteket a családi legendáriumból.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kuratóriumi elnöke, Széchenyi István kisebbik bátyjának, Pálnak a leszármazottja. A műsorban elmondta, hogy a származásukkal természetesen tisztában voltak, azonban gyerekkorában a nagypapája többször is kérte, hogy titkolja el a vezetéknevét amennyire csak tudja. De a családi legendárium már gyermekkorától érdekelte.

A beszélgetés során szóba került az is, hogy a mai napig senki nem tudja arra a választ, hogy Széchenyi István miért hagyta el a vezetéknevéből az é betűt. Édesapja, Ferenc ugyanis még Széchényiként használta a nevét.

A nézők azt is megtudhatták, hogy a Széchenyi István és testvérei között ritka erős kötelék volt, meleg családi fészekben nőttek fel. Bár Pálról kevesebbet tud a ma embere, ő is komoly küldetést kapott, a földművelésért és iparkamaráért felelt miniszterként. Olyan tanulmányokat hagyott hátra, amelyeket az agráriumban ma is használhatnának – hangzott el.

Széchenyi Tímea a műsorban kitért arra is, hogy használhatná-e még a grófi elnevezést, illetve a család ereklyéinek felkutatásáról és a hagyaték gondozásáról is szó esett

Teljes adás:

Hír TV

x
Rendkívüli hír