2021. január 22.,
péntek, Vince, Artúr napja

Paletta: A magyar kultúra napján még inkább beszélni kell a szellemi és tárgyi örökségünkről

2020. január 9., csütörtök 16:51

A Hír TV Paletta című műsorában ma utánajártak annak, hogy milyen a divatos fürdőszoba 2020-ban, ismertették Szatmárnémeti és több határon túli város magyar kultúra napi programjait, valamint a közelgő Pedagógus Expóval is foglalkoztak.

Hamarosan itt az első tematikus lakberendezési kiállítás

Ács Erzsébet, a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy hiába van trend, hogyha az nem illeszkedik a lakásunkba vagy az életterünkbe, mert azt nem tudjuk bevinni a fürdőszobánkba sem. Egy tervező úgy álmodik meg egy otthont, hogy ahhoz a fürdőszoba is igazodjon – tette hozzá. A szövetség elnöke kitért arra is, hogy a kiállítást szervező cég egy felmérés alapján döntött úgy, hogy fürdőszoba kiállítást szervez január 17-től 19-ig a BOK csarnokban, mivel kiderült, sokan vágynak inspirációra e téren.

A magyar kultúra napja a határon túli magyar közösségekben

A magyar kultúra napja még nagyobb jelentőséggel bír az idén, mivel 2020 a nemzeti összetartozás éve - hangsúlyozta Petneházy Attila, a magyar-magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztos. Január 22-e a Himnusz születésének napja, Kölcsey Ferenchez kapcsolódik, de csak úgy lehet átörökíteni ennek üzenetét, hogyha az adott generáció elmondja újból és újból, így marad élő a kultúránk határainkon túl is – emelte ki. Szatmárnémetiben egy egész hetes kulturális műsorfolyamot szervez az Ady Endre Társaság minisztériumi támogatással a magyar kultúra napja alkalmából. A programok sorában szerepet kap a jótékonykodás is, a befolyt összeget az úgynevezett Láncos templom felújítására fordítják.

3. alkalommal rendezik meg a Pedagógus Expót

Idén már harmadik alkalommal szervezik meg a Pedagógus Expót a Kongresszusi Központban február 22-én– erről Balatoni Kata, az Így Tedd Rá! néptáncpedagógiai program megalkotója, az expó főszervezője beszélt a műsorban. A Pedagógus Expóra határon innen és túlról, illetve a világ több pontjáról érkeznek pedagógusok, akiknek lehetősége nyílik arra, hogy tapasztalatot cseréljenek, és különböző szakmai előadásokon, workshopokon vegyenek részt. A jól bevált módszerek mellett azinteraktív programokon helyet kapnak az innovatív megoldások is. Elhangzott, hogy a résztvevők előadást hallgathatnak meg Bagdy Emőkétől vagy Tari Annamáriától. Az eseményen pedig jótékonysági kezdeményezést indítanak a kárpátaljai elfeledett gyermekek javára is.

Teljes adás:

Hír TV