2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Napindító

Napindító - Nem kerül Kamilla királyné fejére a Koh-i-Noor gyémánt

Május 6-án tartják Károly király és Kamilla királyné koronázási ceremóniáját a Westminster-apátságban. A Buckingham-palota közlése szerint nem foglalják bele III. Károly király feleségének koronájába a Koh-i-Noor gyémántot. A téma kapcsán Takács József ötvösmester, drágakőszakértő volt a vendégünk.

  • Napindító - Nem kerül Kamilla királyné fejére a Koh-i-Noor gyémánt

A bejelentésnek politikai jelentősége van, a felbecsülhetetlen értékű, 105 karátos ékkövet ugyanis India évtizedek óta visszaköveteli Nagy-Britanniától, és ha a brit királyi házaspár májusi koronázási ceremóniáján a Koh-i-Noor feltűnne, az komoly eséllyel diplomáciai viszályhoz vezetne a brit és az indiai kormány között.

A gyémánt átadását Indiában még ma is a nemzeti önérzet megtaposásaként tartják számon.

A Koh-i-Noor a hagyományoknak megfelelően csak női koronákat díszített: 1911-ben belefoglalták V. György király felesége, Mária királynő koronájába, majd 1937-ben VI. György feleségéé, Erzsébet anyakirálynőé - a tavaly szeptemberben elhunyt II. Erzsébet királynő édesanyjáé - lett.

A gyémántot London ősi erődjében, a Towerben, a koronaékszerek között őrzik. 

A Buckingham-palota bejelentése szerint Kamilla koronázásához V. György király feleségének, Mária királynőnek a koronáját használják, de a Koh-i-Noor gyémánt nélkül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!