2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Macskafogó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Macskafogó 22:05

Napindító

Napindító: A fej-nyaki daganatoknál is kulcsfontosságú a korai felismerés + videó

A Napindítóban Dr. Révész Mónika az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyaki Daganatok Multidiszciplináris Központjának szakorvosa és Dr. Takácsi-Nagy Zoltán az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese és a Sugárterápiás Központ vezetője volt a vendég. Velük a fej-nyaki daganatok világnapja kapcsán beszélgettek.

  • Napindító: A fej-nyaki daganatoknál is kulcsfontosságú a korai felismerés + videó

Az adásban elhangozott, hogy ezek a daganatok leggyakrabban a szájüreg, a garat és a gége területén alakulnak ki, és a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos halálokát jelentik. A korai felismerés kulcsfontosságú, hiszen időben megkezdett terápiával jelentősen növelhetők a gyógyulási esélyek.

Minden év július 27-én a fej-nyaki anatómiai régióban előforduló rosszindulatú daganatok elleni küzdelemre figyel a világ. A Fej-nyaki Onkológiai Társaságok Nemzetközi Föderációja (IFHNOS) 2015-ben július 27-ét a Fej-nyaki Daganatok Elleni Küzdelem Világnapjává nyilvánította. A nemzetközi programhoz hazánk is csatlakozott, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, illetve a betegség korai felismerésének fontosságára. A fej-nyak területén előforduló rosszindulatú daganatok közel 90%-a szájüreg, a garat és a gége nyálkahártyáján alakul ki, általában előrehaladott stádiumban kerül felismerésre, ennek két oka van: 

1, mind a betegek, mind az első ellátást végző orvosok sokáig figyelmen kívül hagyják a látszólag jelentéktelen korai tüneteket és nem gondolnak daganatra.

2, a daganatok egy része gyorsan növekszik. Magyarországon a férfiak harmadik leggyakoribb daganatos haláloka a fej-nyak rák.

Sajnos hazánk évek óta vezető helyet foglal el a nemzetközi fej-nyaki daganatok előfordulási és halálozási statisztikáiban pedig a szűrővizsgálatokkal felismert és az időben megkezdett terápiával, nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. A fej-nyaki laphám rák elsődleges kiváltó okai a dohányzás, az alkoholfogyasztás, és a HPV-fertőzés. Gyanakodjon és forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket észleli magán: 3 hétnél tovább fennálló rekedtség, nyelési nehézség, nem gyógyuló szájüregi seb, illetve 3 hétnél régebb óta fennálló nyaki nyirokcsomó duzzanat. A dohányzás a fej-nyaki daganatoknál is egyértelműen fokozott kockázati tényezőnek számít. A sikeres gyógyuláshoz nagyon fontos a korai felismerés, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne csak a kockázati csoportba tartozók, hanem maguk az egészségügyi szakemberek is gondoljanak a fej-nyak rák lehetőségére. Kiemelt szerepe van ebben a háziorvosoknak, fül-orr-gégészeknek, fogorvosoknak és szájsebészeknek különösen az alábbi tünetek megjelenése esetén: fájdalmatlan nyaki csomó megjelenése, seb a szájban, meglazult fogak, tartós torok- vagy nyelési fájdalom.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ottó – Németország és a migráció + videó

Ottó – Németország és a migráció + videó

Németországban történelmi győzelmet aratott az ellenzék által szélsőjobboldalinak bélyegzett AfD a tartományi választásokon. Bár a koalíció gondolatától eddig minden párt elzárkózott a társadalom gondolatmenetének változását jól tükrözi a bevándorlásellenes párt térnyerése. De ássunk egy kicsit mélyebbre!

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!