2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Napi aktuális

Rákay Philip: Hazafias kötelesség megnézni a Most vagy soha! című filmet + videó

Most vagy soha! Érzelmek, szenvedélyek a nemzeti ünnep előtt! Rákay Philip újrateremtette a magyar történelmi akciófilm műfaját. A bemutató kapcsán a HírTV vendége volt a film kreatív producere.

  • Rákay Philip: Hazafias kötelesség megnézni a Most vagy soha! című filmet + videó

A film 1848. március 14-e este 7 óra és 1848. március 14-e este 7 óra között játszódik, tehát 24 óra történetét meséli el, vagyis nem egy Petőfi-életrajz fog megelevenedni a filmvásznon. 

Itt volt az ideje annak, hogy végre magyar történelem és talán legjobban dokumentált napját bemutassuk

- hívta fel rá a figyelmet Rákay Philip.

A film készítői igyekeztek, hogy valósághűen mutassák be a korabeli Pest-Budán, ruhában, jelmezben és berendezésben is. 

Rákay úgy fogalmazott,

egyfelől nagyon igazit akartunk, másfelől pedig szerettek volna egy kalandfilmes fiktív szálat, mert emelni akarták a tétet, hiszen azt feltételezték, hogy Petőfinek és a márciusi ifjaknak ez a napja nem úgy telt, mintha a világ legtermészetesebb dolga lett volna, hogy forradalmat csináljanak. 

Velkovics Vilmos ,műsorvezető felveetésére, hogy a film vajon megszólítja-e a nem nemzetben, hazában gondolkozó baloldali honfitársakat is, Rákay Philip elmondta, Petőfi és a márciusi ifjak tettei nélkül nem lenne az a Magyarország, amit ma rajongásig imádunk, Petőfi azon kevés történelmi alakunk egyike, aki egyáltalán nem megosztó. 

Hazafias kötelesség volt végre filmet készíteni Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról és hazafias kötelesség megnézni

- tette hozzá.

Teljes beszélgetés: 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Napjainkban a film politika, vagy művészet? + videó

Napjainkban a film politika, vagy művészet? + videó

123 évvel ezelőtt mutatták be az első, már önálló filmnek számító magyar mozgóképet, A tánczot. Ennek apropóján minden évben április 30-án tartjuk a magyar film napját. A legutóbb bemutatott magyar film pedig a Most vagy soha! A téma kapcsán vendégünk volt Káel Csaba filmügyi kormánybiztos. 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!